08.05.2023 / 13:04 Zanimljivosti - Silvano Vinceti

Historičar umjetnosti tvrdi da je riješio misterij lokacije Mona Lise

Historičar umjetnosti tvrdi da je riješio misterij lokacije Mona Lise
Foto IFLScience

Italijanski historičar umjetnosti tvrdi da je identificirao most u pozadini Mona Lise Leonarda da Vincija, rješavajući misterij koji je stoljećima zanimao naučnike i umjetnike.

IFLScience piše da je Silvano Vinceti, koji je radio na projektu s kulturnom udrugom Le Rocca, pogledao novootkrivene povijesne dokumente i dronom usporedio sadašnji krajolik sa slikom. Vinceti sada vjeruje da je most u Toskani.

“To je etruščansko-rimski most Romito, poznat i kao Ponte di Valle, koji se nalazi u općini Laterina u pokrajini Arezzo”, rekao je Vinceti za talijansku publikaciju Ansa.

„Od mosta je danas ostao samo jedan luk, no u razdoblju između 1501. i 1503. most je bio u funkciji i bio je vrlo prometan, što pokazuje dokument o imovinskom stanju na posjedima obitelji Medici, pronađen u Državnom arhivu u Firenci”, dodao je.


Ljudi su ranije sugerirali da je most koji se vidi na Mona Lisi bio Ponte Buriano na rijeci Arno ili Ponte Vecchio u Bobbiu. Međutim, Ponte di Valle ima četiri luka, što ga čini boljim od ostalih koji imaju šest ili više. Prema Vincetiju, i scenografija se poklapa. Kako prenosi N1.

“Prepoznatljivi oblik Arna duž tog dijela teritorija odgovara onome što je Leonardo prikazao u krajoliku lijevo od plemkinje prikazane na poznatoj slici”, kaže historičar.

Iako je sada uglavnom srušen, most je služio kao prečac između Arezza, Fiesolea i Firence. Dokumenti koje je pregledao Vinceti pokazuju da je da Vinci često boravio u Fiesoleu sa svojim ujakom, svećenikom po imenu Amadori ili Amadoro.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo