15.04.2023 / 19:45 BiH - Svečana akademija

U Mostaru obilježena 31. godišnjica Armije Republike BiH

U Mostaru obilježena 31. godišnjica Armije RBiH: 'Država još nije obranjena do kraja' ..

Odavanjem počasti poginulim borcima Armije RBiH, polaganjem cvijeća na mostarskim Šehitlucima te svečanom akademijom u Narodnom pozorištu Mostar obilježena je 31. godišnjica formiranja Armije RBiH pod sloganom "Nek pamćenje traje, nek istina svjedoči".

Ratni komandant 41. slavne mostarske brigade Esad Humo ponosan je na sve ono što je učinila njegova brigada u borci A R BiH u Mostaru.

- Država je preživjela rat zahvaljujući ne samo Armiji nego i svima ostalima, ali očito je da država još do kraja nije obranjena. I treba nam jedinstvo koje smo imali i prije 30 godina bez obzira na političke neistine, ali crvena linija opstanka države mora se povući. Mi svi smo izborili pravo da hodamo ponosno uzdignute glave jer čitava Armija je zaslužila te epitete i to je naš ponos i naša dika, rekao je Humo.

Evocirajući uspomene na period nastanka ARBiH, ratni komandant i aktuelni zastupnik u Parlamentarnoj Skupštini BiH Šerif Špago naglasio je kako je na današnji na osnovnu platforme predsjedništva R BIH formirana najslavnija Armija koja je postojala na ovim prostorima.

- Armija je formirana s ciljem odbrane cjelovite Bosne i Hercegovine u kojoj će svi građani i narodi imati ista prava“, podsjetio je Špago dodavši kako je u toj borbi bilo puno žrtava, da su mnogi borci dali svoje živote za slobodu.


Današnji datum za pukovnika Seada Jusića drugog komandanta 505 bužimske brigade na simbolizira jednu od najsudbonosnijih događaja u historiji BiH, kad su sve organizovane snage otpora stavljene pod jedinstvenu komandu i time je uz MUP postala jedina legalna i legitimna oružana sila koja je branila Bosnu i Hercegovinu i u njoj sve one koji je vole.

„Ta odbrna je bila na najpozitivnijim civilizacijskim načelima, u duhu i Božijih i ljudskih zakona i to je još jedan od dodatni razlog našeg ponosa. Na taj način ostavili smo poruku budućim generacijama kako se brani domovina. Ostavili smo poruku kako se ponašati kada se zemlja nađe u prividom beznađu, jer ova zemlja danas je obremenjena, sa nizom različitih političkim prilikama i odnosima, ali nikada situacija nije bezizlazna ako ljudi pokažu svoju odvažnost i hrabrost“, kazao je Jusić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo