12°C
Mostar 16°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

29.03.2023 / 18:41 Regija - Predsjednik Srbije

Vučić: Izazovi sa kojima se suočavamo zahtijevaju da se ujedinimo

Vučić: Izazovi sa kojima se suočavamo zahtijevaju da se ujedinimo
Foto: arhiv

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u onlajn govoru na Samitu o demokratiji u Vašingtonu istakao da "izazovi sa kojima se svijet suočava na globalnon nivou zahtijevaju da se ujedinimo" i naglasio da je Srbija "u potpunosti posvećena demokratskim principima i evropskim vrijednostima".

"Izazovi sa kojima se suočavamo na globalnom nivou iziskuju da se ujedinimo. Principi poštovanja ljudskih prava, vladavine prava i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima treba da prenese i poštuje svako od nas", rekao je Vučić na Samitu o demokratiji koji organizuje predsjednik SAD Džozef Bajden, a učestvuje 120 lidera iz svijeta.

Vučić je rekao da je sukob u Ukrajini ponovo pokazao nephodnost "univerzalnog i nepokolebljivog poštovanja međunarodnog prava od strane svih".

"Republika Srbija će nastaviti da zagovara dosljedno poštovanje neselektivne primjene tih odredbi i principa", rekao je Vučić.

Pojedinačni i globalni napredak zahtijeva nacionalnu posvećenost, a Srbija je pokazala dosljednu posvećenost ispunjavanjem četiri obećanja data 2021., rekao je on.

Jedno je poboljšanje integracije Roma u zajednice u sveobuhvatnom pristupu za prevazilaženje socijalnih nejednakosti i bolje uključenosti Roma u javnim institucijama i drugim oblastima građanskog društva, ukazao je Vučić. Kao drugo obećanje, Srbija je izmijenila svoj Ustav, rekao je Vučić, da ojača nezavisno sudstvo i nezavisnost tužilaštva, a te izmjene koje je odobrila EU, su "inkluzivne i transparentne i u skladu sa evropskim standardima".

Kao treće, Srbija je "ispunila obećanje za borbu protiv korupcije uspješnom primjenom preporuka tijela EU", a pokretanjem inicijative "Otvoreni Balkan" promovisala jedno od glavnih evropskih vrijednosti: slobodu kretanja rada.

"Srbija je u potpunosti posvećena demokratskim principima i evropskim vrijednostima i puno članstvo u EU ostaje jedan od ključnih prioriteta spoljne politike i strateških ciljeva", rekao je Vučić.

On je dodao da postizanje tog cilja "nije radi pristupnog procesa već za bolju budućnost svih građana".

"Ja čvrsto vjerujem u principe i vrijednosti demokratije u našem zajedničkom posvećenju globalnom napretku", rekao je Vučić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo