8°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C

10.03.2023 / 18:55 Politika - Bećirović i Vermeulen

Belgija podržava Bosnu i Hercegovinu na putu EU integracija

Belgija podržava Bosnu i Hercegovinu na putu EU integracija
Foto: Predsjedništvo BiH
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović primio je u posjetu novoimenovanu ambasadoricu Kraljevine Belgije u BiH sa sjedištem u Beču Caroline Vermeulen.

- Član Predsjedništva BiH Bećirović i ambasadorica Vermeulen istakli su da su bilateralni odnosi dobri, bez otvorenih pitanja, ali da ima prostora za unapređenje ekonomske saradnje i u drugim oblastima - saopćeno je.

Navedeno je da je bilateralne odnose moguće unaprijediti i intenzivnijom razmjenom posjeta na visokom i najvišem nivou, te da bi od velikog značaja za produbljivanje odnosa i intenziviranje saradnje u kontekstu EU integracija bilo ponovno otvaranje ambasade Belgije u Bosni i Hercegovini.

Ambasadorica Vermeulen poručila je da Belgija podržava Bosnu i Hercegovinu na putu EU integracija i izražava spremnost da pomogne u procesu integracije. Naglašen je značaj implementacije neophodnih socio-ekonomskih reformi.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović izrazio je zahvalnost za spremnost Belgije da Bosni i Hercegovini prenese znanja i iskustva u oblasti evropskih integracija.

- Tokom razgovora, navedeno je da robna razmjena sa Kraljevinom Belgijom bilježi visok vanjskotrgovinski deficit. U oblast ekonomije ukazana je mogućnost intenzivnije saradnje u sektorima hemijske, drvne i mašinske industrije, turizma i proizvodnje zdrave hrane - saopćeno je iz Predsjedništva BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo