12.02.2023 / 21:56 Regija - "Ne smijemo se osvrtati"

Kurti: Francusko-njemački plan je dobra osnova za budućnost

Kurti: Francusko-njemački plan je dobra osnova za budućnost
Foto: Vijesti.ba

Kosovski premijer Aljbin Kurti govorio je ove nedjelje u emisiji Revija za Euronews Albanija povodom prijedloga francusko-njemačkog plana za normalizaciju odnosa sa Srbijom.

Kurti je otkrio razloge zbog kojih je prihvatio prijedlog EU, kao i akcenat na međusobnom priznavanju Prištine i Beograda.

Prema njegovim riječima, Kosovo ne treba da gleda iz prošlosti i prema njemu je francusko-njemački plan dobra osnova za budućnost Kosova.

„Sada kada proslavljamo 15. godišnjicu nezavisnosti, sa bolom, čežnjom i ponosom ćemo se prisjećati svih onih koji su dali svoj doprinos, žrtvu, a ujedno i onih koji nas tjeraju da nikada ne dozvolimo nazadovanje ili okretanje po pitanju funkcionisanja države Kosova, kvalitet demokratije koju imamo i teritorijalni integritet i granice. Pamtićemo Jašaraja, sjećaćemo se OVK, sjećaćemo se predsjednika Ibrahima Rugove, pamtićemo simbol otpora, našeg Mandele Adema Demačija, pamtićemo plejadu političkih zatvorenika od 50-ih godina do oslobođenja, koji su izdržali ukupno 666 vijekova zatvora, političke zatvorenike u bivšoj Jugoslaviji i Srbiji.

Pamtićemo poginule tokom rata, imamo preko 10.000 nenaoružanih i nezaštićenih civila, imamo 1.933 djece, dakle više od 10% ubijenih su djeca, 20.000 ubijenih i osuđenih žena i djevojaka, 860.000 protjeranih van Kosova u proljeće 1999. godine, od kojih su veliki dio naišli na otvorena vrata svoje braće i sestara u Albaniji i takođe 120 hiljada uništenih kuća za koje Srbija nije platila ni centa.

Prijedlog EU je onaj za koji smo rekli da je dobra osnova za dalje diskusije i solidna platforma za kretanje naprijed. Tako da se ne možemo vratiti. Pomenuo sam šta smo propatili i odnijeli, jer Srbija upravo to želi nazad. Ako pogledate izjave zvaničnog Beograda, oni traže vremeplov da nas vrate prije 1999. ili prije 2008. Tako da se u Srbiji odlikuju političari koji žele da nas vrate vremeplovom prije 1999. godine. ili prije 2008. Ali kao što znamo ne postoji vremenska mašina. Moramo ići naprijed i smatrao sam da je francusko-njemački plan koji podržavaju SAD dobra osnova za to“, rekao je Kurti.

 

(Viejsti.ba) 

Izdvajamo