8°C
Mostar 12°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

18.01.2023 / 15:36 Svijet - Predsjednik Turske

Erdogan najavio da će se izbori održati 14. maja

Erdogan najavio da će se izbori održati 14. maja
Foto: Agencije

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan komentirao je u srijedu da će Turska održati izbore 14. maja, mjesec dana prije nego što je ranije najavio, a ti izbori su označeni kao možda najvažniji u stoljetnoj historiji republike, prenosi Reuters.

Ankete pokazuju da će parlamentarni i predsjednički izbori biti teški i predstavljaju Erdoganov najveći test u njegove dvije decenije vođenja regionalne vojne sile, važne članice NATO-a i velike ekonomije koja i dalje raste.

Dok opozicioni savez obećava da će povući predsjednikove nekonvencionalne ekonomske politike, glasanje će također odlučiti kako će se upravljati Turskom i koju ulogu zemlja može imati u ublažavanju sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Obraćajući se poslanicima svoje AK Partije (AKP) sa islamističkim korijenima u parlamentu, Erdogan je rekao da će Turci pobijediti opoziciju na izborima koji će biti održani istog datuma kada su održani izbori 1950. godine.

- Naša nacija će reći 'dosta' onima koji su podržali puč, ovom ambicioznom, ali nesposobnom skupu šestorke, istog dana, i to tačno 73 godine kasnije - rekao je Erdogan o šestostranačkom savezu koji želi da ga svrgne.

Erdogan i dalje zagovara vjersku pobožnost, vojnu diplomatiju i niske kamatne stope uprkos tome što je inflacija u oktobru porasla iznad 85%. Njegovi protivnici obećavaju radikalne promjene ako pobijede, ali tek treba da izaberu predsjedničkog kandidata.

Vladajuća AKP je i dalje najjača stranka u Turskoj i vjerovatno će ostati moćna snaga u parlamentu, ali ankete pokazuju da Erdogan zaostaje za nekim potencijalnim izazivačima.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo