19°C
Mostar 23°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 22°C
Bihać 19°C

07.01.2023 / 17:31 Svijet - Predsjednik Turske

Erdogan poručio Grcima: Bolje vam je da ne petljate po Egeju

Erdogan poručio Grcima: Bolje vam je da ne petljate po Egeju
Foto: Twitter
Predsjednik Republike Turske, Recep Tayyip Erdogan, izjavio je da njegova zemlja nema problema s Grčkom sve dok Grci ne izazivaju probleme u Egejskom moru.

Turska je u oktobru testirala svoju balističku raketu kratkog dometa Tajfun. Projektil može pogoditi cilj na udaljenosti od 561 kilometar za 456 sekundi.

- Ispalili smo Tajfun. Koliki je domet Tajfuna? To je 561 kilometar. Što su Grci učinili? Upleli su se u napad. Novine su odmah napravile naslove ‘Pogodit će Atinu’. Mi nemamo takav problem sve dok se ne petljate s nama u Egejskoj regiji. Sve dok se ne petljate s nama u Egeju, mi se nećemo petljati s vama - rekao je Erdogan na ceremoniji u Antaliji.

Erdogan je pozdravio razvoj domaće odbrambene industrije, rekavši da joj svaka zemlja zavidi na borbenoj letjelici Bajraktar TB2 i bespilotnom borbenom avionu Kizilelma.

Turska je članica NATO-a više od 70 godina i upozorava na provokativne radnje i retoriku Grčke u regiji posljednjih mjeseci, uključujući naoružavanje ostrva u blizini turskih obala koji su demilitarizirani prema ugovornim obvezama. Ankara smatra da takvi potezi osujećuju njene dobronamjerne napore za mir, piše Anadolija.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo