14°C
Mostar 19°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

15.11.2022 / 20:20 Regija - Brisel

Lajčak sa Bislimijem: Hitno pronaći rješenje da bi se izbjegla eskalacija

Lajčak sa Bislimijem: Hitno pronaći rješenje da bi se izbjegla eskalacija
Foto: Agencije

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak sastao se danas u Briselu sa glavnim pregovaračem Kosova Besnikom Bislimijem u pokušaju pronalaženja rješenja za tablice.

Lajčak je saopštio da je sa zamjenikom kosovskog premijera Bislimijem razgovarao o aktuelnoj krizi u odnosima Kosova i Srbije, posebno o pitanju registarskih tablica.

Stabilnost na terenu

- Hitno moramo da pronađemo rješenje da obezbijedimo bezbjednost i stabilnost na terenu. Bilo kakva eskalacija ili nasilje je neprihvatljivo - napisao je Lajčak na Twiteru.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) jučer je nakon sastanka Vijeća ministara vanjskih poslova zemalja EU izjavio da je spreman da pozove lidere, ako pregovarači uspiju da napreduju ka praktičnom rešenju pitanja tablica pre roka, 21. novembra.

- Ne možemo doći do ovog datuma bez dogovora ili ćemo biti na ivici opasne situacije - kazao je Borelj. On je ocijenio da se "suočavamo sa najozbiljnijom, najopasnijom krizom od 2013. godine".

Više fleksibilnosti

Kazao je da je povlačenjem Srba iz institucija, policije i pravosuđa, stvoren vakuum na sjeveru Kosova u kome se može desiti najgore.

- Obje strane treba da pokažu više fleksibilnosti - poručio je Borelj.

Srpski predstavnici su se povukli iz kosovske Skupštine i Vlade, kao iz svih institucija u četiri opštine na sjeveru Kosova, uključujući policiju i pravosuđe, nakon što je suspendovan direktor Regionalnog direktorata policije Sjeverne Mitrovice Nenada Đurića koji je odbio da sprovodi odluku Vlade o sankcionisanju građana sa nepregistrovanim vozilima.

Vlada Kosova je, uprkos zahtjevima SAD-a i EU da se na deset mjeseci odloži preregistracija, ostala pri stavu da se primijeni odluka o postepenom sankcionisanju vlasnika vozila koja nema ju RKS tablice. Prema toj odluci, nakon 20 dana izricanja opomena, 21. novembra bi trebalo da počne novčano kažnjavanje u vrijednosti od 150 eura.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo