9°C
Mostar 16°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C

06.05.2024 / 12:28 Regija - Zvanična reakcija

Zašto je razriješen Gabriel Escobar!?

Zašto je razriješen Gabriel Escobar!?
Foto: Vijesti.ba

State department je demantovao da je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Escobar razriješen dužnosti, navodeći da će Eskobar u narednim sedmicama u okviru redovne rotacije, dobiti novu funkciju.

Portparol State departmenta je, u odgovoru na pitanje Tanjuga da li može da potvrdi vijest koju je objavio portal Frontliner da je Escobar razriješen dužnosti, istakao da su navodi urednika portala Frontline lažni i da Escobar nije razriješen sa funkcije.

„Sve karijerne diplomate u inostranstvu rotiraju se svake jedne do četiri godine, što je redovna praksa. Kao diplomatski službenik, Escobar je na svojoj sadašnjoj funkciji bio tri godine, a trebalo bi da pređe na svoj sljedeći zadatak u narednim sedmicama. Do zakazane tranzicije, on ostaje na dužnosti zamjenika pomoćnika sekretara u kancelariji za evropska i euroazijska pitanja, kao i specijalnog izaslanika za pitanja zapadnog Balkana“, navedeno je u odgovoru State departmenta.

State deparment ističe da je udarnik Frontiiea nedavno dao niz izjava o Escobaru koje su „provjerljivo lažne“.

„Uprkos tome što on tvrdi suprotno, supruga zamjenika pomoćnika sekretara Escobara nikada nije dobila sredstva od Ministarstva vanjskih poslova Srbije. Takođe, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara nema bilo kakve porodične veze sa navodnim parterom u teksaškoj advokatskoj firmi ‘McGinnis Lochridge LLP'“, ističu u State deparmentu.

Dodaju da je neodgovorno objavljivati takve neistine i neosnovane glasine, kao i da dezinformacije predstavljaju izuzetnu prijetnju za demokratska društva, truju društveni diskurs, pogoršavaju podjele i predstavljaju prijetnju po nacionalnu sigurnost SAD i njihovih saveznika i partnera.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo