13°C
Mostar 17°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

07.11.2022 / 16:22 Rat u Ukrajini - Kraljevski institut

Britanci: Zapad se opustio, Rusima se otvara prilika

Britanci: Zapad se opustio, Rusima se otvara prilika
Foto: YouTube
Rusija bi mogla preplaviti Ukrajinu zračnim snagama ako Zapad ne isporuči obrambene sustave i borbene zrakoplove, upozorili su vojni analitičari, prenosi Telegraph.

"Zapad mora hitno pojačati kapacitete ukrajinske protuzračne odbrane, uključujući američke F-16 i F-18 te švedske Gripene. Ruski piloti bili su oprezni tokom cijelog rata, pa bi čak i mali broj zapadnih lovaca mogao imati veliki učinak odvraćanja", navodi se u izvješću britanskog think-tanka, Kraljevskog instituta združenih snaga.

U izvješću se upozorava da je zapadna vojna pomoć usmjerena uglavnom na kopneni rat jer je Ukrajina bila uspješna u obuzdavanju ruskih zračnih snaga.

"Međutim, postoji stvarna opasnost da ovaj uspjeh dovede do zadovoljstva Zapada, koji neće ozbiljno shvatati prijetnju koju ruska zračna snaga još uvijek može predstavljati za Ukrajinu", dodaju analitičari.

Agresivna ukrajinska taktika

Govoreći za Telegraph, Justin Bronk, glavni autor izvješća, rekao je da bi F-16, F-18 i Gripeni mogli ponuditi ukrajinskim borbenim pilotima "daleko superiornije radarske performanse i mogućnost korištenja mnogo većeg dometa" u usporedbi s modelima sovjetske proizvodnje Su-27 i Mig-29, koje Ukrajina trenutno koristi.

"Oni trenutno moraju letjeti protiv modernih ruskih lovaca/presretača Su-35S, Su-30SM i Mig-31BM, koji potpuno nadmašuju njihove zrakoplove na tehničkoj razini", rekao je. Tijekom rata ruski su lovci često bili u mogućnosti ispaljivati projektile zrak-zrak s radarskim navođenjem na ukrajinske lovce s udaljenosti od preko 100 km.

U prvim tjednima rata duboko nejednake performanse radara i raketa u usporedbi s ruskim lovcima, kao i taktička prednost do 15:2 u nekim slučajevima, prisilili su ukrajinske pilote da lete iznimno nisko kako bi preživjeli.


Agresivna ukrajinska taktika i vješto letenje tijekom prvih dana invazije doveli su do nekoliko vjerojatnih uništenja ruskih zrakoplova, kaže se u izvješću, iako su mnogi ukrajinski lovci oboreni ili oštećeni u procesu.

Rusiji se otvara prilika

U izvješću se navodi da su ruske karte često "desetljećima zastarjele", što letove na niskim razinama noću čini vrlo opasnim. Budući da nisu mogle precizno pogoditi ukrajinske vojne jedinice, ruske zračne snage jednostavno su bombardirale gradove pod opsadom, navodi se.

Početkom ožujka, međutim, ruska obrana od projektila zemlja-zrak postala je mnogo bolje koordinirana. Između ostalog, zahvaljujući mobilnim radarskim sustavima Podlet-K1, koji su omogućili ruskim snagama da prate ukrajinske zrakoplove i helikoptere na visinama od svega nekoliko metara, kao i na više od 150 km.

"Posljednja serija napada na ukrajinsku infrastrukturu održivija je prijetnja nego prije budući da sada spaja stotine Shaheda-136, koje isporučuje Iran za gađanje malih ciljeva, te veće i skuplje krstareće projektile i balističke projektile.

To znači da su Ukrajini potrebni i napredni sustavi protuzračne obrane poput američko-norveškog NASAMS-a i njemačkog IRIS-T za zaštitu gradova i infrastrukture od krstarećih projektila, ali i mnogo jeftinijih projektila koji se lansiraju s ramena i radarski vođenih protuavionskih topova za napad na Shahede", kaže Bronk.

U najnovijoj procjeni gubitaka borbenih zrakoplova Moskve ukrajinske vlasti kažu da su uništile 277 ruskih zrakoplova i 260 helikoptera.

(Vijesti.ba / Index.hr)

Izdvajamo