11°C
Mostar 20°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C

06.11.2022 / 19:40 Regija - Premijer Kosova

Kurti: Zakoni i Ustav Kosova ne smiju biti ugroženi

Kurti: Zakoni i Ustav Kosova ne smiju biti ugroženi
Foto: RSE

PPremijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je u nedjelju da je u stalnom kontaktu sa međunarodnim organima za bezbjednost sa ciljem obezbjeđivanja stabilnosti na Kosovu.

"Bezbjednosnu situaciju na Kosovu ugrožavaju različiti kriminalizovani pojedinci i grupe, a za ovih godinu i osam mjeseci, koliko sam u Vladi, postigli smo veliki napredak u borbi protiv kriminala i korupcije", rekao je Kurti.

Dodao je da se zakoni i ustavnost Kosova ne mogu ugroziti.

"Oni idu ruku pod ruku sa mirom i bezbjednošću. Ne mogu pojedinci i grupe da budu moćniji od države. Ne razlikujemo zločince na osnovu etničke pripadnosti, već samo na osnovu njihovih krivičnih djela", podvukao je kosovski premijer.

Na pitanje da prokomentariše odluku Srpske liste da napuste kosovske institucije, Kurti je ponovio poziv kosovskim Srbima da to ne rade, jer će se, kako je rekao, na taj način oslabiti pružanje usluga građanima.

Predstavnici Srba su 5. novembra podnijeli ostavke u lokalnim samoupravama na sjeveru, u pravosuđu, policiji, te Vladi i Skupštini.

Kurti smatra da zvanični Beograd kroz djelovanje Srpske liste želi da destabilizuje situaciju na Kosovu.

Srpska lista je vodeća partija kosovskih Srba, koja ima podršku Beograda i koji je podržao i odluku o napuštanju kosovskih institucija.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj pozvao je Kosovo i Srbiju da se uzdrže jednostranih poteza koji bi mogli da povećaju tenzije na terenu.

Izlazak Srba iz kosovskih institucija je došao nakon što je smijenjen direktor policije za region sjever Nenad Đurić jer je odbio da realizuje odluku Vlade o preregistraciji.

Vlada Kosova je od 1. novembra počela da sprovodi plan o preregistraciji vozila koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija. Radi se uglavnom o KM (Kosovska Mitrovica) tablicama i plan je da se one prebace na RKS kroz tri faze.

U prvoj se vozačima dijele opomene, u drugoj se uručuju kazne od 150 eura, i u trećoj se daju probne tablice. Trebalo bi da od aprila naredne godine u upotrebi budu isključivo RKS (Republika Kosovo) tablice.

(RSE)

Izdvajamo