10.10.2022 / 17:30 Regija - Vladimir Lazarević

Vladika Pahomije odlikovao haškog osuđenika

Vladika Pahomije odlikovao haškog osuđenika
Foto: Agencije
U okviru proslave 690 godina postojanja manastira Svetog Nikole u Vranju (Srbija), episkop vranjski, vladika Pahomije, odlikovao je haškog osuđenika Vladimira Lazarevića. Vladika mu je na svečanosti uručio orden Surduličkih mučenika, nakon prethodnog blagoslova Svetog arhijerejskog Sinoda na prijedlog Savjeta Eparhije vranjske, a za "njegovanje čovjekoljublja i pravoslavnih vrijednosti".

Podsjećamo, Lazarević je penzionisani general nekadašnje Vojske Jugoslavije, u Haškom tribunalu osuđen na 14 godina zatvora za komandnu odgovornost, pomaganje i podržavanje zločina protiv čovječnosti, koji su obuhvatali deportaciju i prisilno premještanje civila kosovskih Albanaca.

Nakon što je u zatvoru odležao dvije trećine kazne, odlučeno je da bude pušten na slobodu.

Ovo nije prvi put da Lazarević u Srbiji bude počastvovan, prije nekoliko godina je proglašen za počasnog građanina niške opštine Pantelej.

Nakon izlaska iz zatvora, u decembru 2015. godine je u pratnji državnog i vojnog vrha sletio na niški aerodrom i tada je u obraćanju negirao krivicu. Tvrdio je da je osuđen „bez ijednog materijalnog dokaza“.

Njega su tada dočekali tadašnji ministri pravde i odbrane Nikola Selaković i Bratislava Gašić, a prisustvovali su i ministar vanjskih poslova Srbije Aleksandar Vulin, koji je tada bio ministar rada, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković i niški gradski funkcioneri.

(Vijesti.ba / nova.rs)

Izdvajamo