13°C
Mostar 17°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

07.09.2022 / 18:29 BiH - 29.godišnjica

Mostarci odali počast poginulim ratnim komandantima Miralemu Jugi i Husi Imamoviću

Mostarci odali počast poginulim ratnim komandantima Miralemu Jugi i Husi Imamoviću
Foto: Agencije

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mostarskim šehitlucima danas je obilježena 29. godišnjica pogibije ratnih komandanata, Miralema Juge i Huse Imamovića uz odavanje počasti i evociranje sjećanja na njihova djela.

Delegacije boračkih udruženja, suborci, članovi porodice i prijatelji su u organizaciji jedinstvene organizacije boraca (JOB) Grada Mostara i Udruženja "Povratkom za BiH" posjetiti mezare, odali dužnu počast i prisjetili se njihovih herojskih djela.

Predsjednik Udruženja "Povratkom za BiH" Šerif Bojčić je naglasio kako se radi o izuzetno značajnom datumu za sve one koji su se od 1992. do 1995. godine borili u redovima Armije RBiH na ovom području.

"Danas smo ovdje da se prisjetimo ratnih komandanata koji su 7. septembra 1993. godine poginuli u Vrapčićima u saobraćajnoj nesreći, Miralem prilikom polaska na preuzimanje dužnosti zamjenika komandanta 4. Korpusa, a Huso na preuzimanje Miralemove dužnosti komandanta 47. Brdske brigade ABiH", podsjetio je Bojčić.

Istaknuo je kako je to bio veliki gubitak i kako se ima mnogo toga reći o herojskim djelima dvojice komandanata.

Predsjednik JOB-a Grada Mostara Sead Salčin kaže kako je pogibija njih dvojice veliki gubitak u tom vremenu jer su to bila dvojica školovanih oficira iz JNA koji su se stavili na raspolaganje kad je to bilo najpotrebnije.

"Bio je to veliki gubitak, posebno porodici, ali mi tada nismo imali kad ni žaliti jer smo instinktom stali u odbanu i nadomjestili gubitke svojim dodatnim angažovanjem", kaže Salčin prisjećajući tog vremena te naglasio kao je danas obaveza pamtiti i sjećati se njihovih djela.

"U teško vrijeme imali smo ljudstva i svega ali smo bili inferiorni u naoružanju i stručnom kadru, tako da su nam Huso Imamović i Miralem Jugo došli u dobro vrijeme. Od prvog su se dana s ostalim momcima iz Nevesinja angažirali u izvlačenju naroda na plato Bjelimića i Glavatičeva. Zatim su došli ovdje i ušli u formacije nevesinjskog bataljona i dalje brigada", kazao je Salčin.

Istaknuto je da su puno toga pokazali od početka rata pa do trenutka pogibije, ali i nakon toga jer su njihove jedinice nastavile pobjeđivati čime su pobjeđivali i oni.

Organizatori skupa su podsjetili da je rahmetli Miralem Jugo dobitnik najvećeg ratnog priznanja Armije RBiH – značke "Zlatni ljiljan" i da je tog 7. septembra 1993. godine, s njima poginula i Jugina sestra Amira.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo