2°C
Mostar 10°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

31.08.2022 / 14:16 Obrazovanje - Saopćenje

U Posušju otvorena nova osnovna škola

U Posušju otvorena nova osnovna škola
Foto: Vijesti.ba

U Posušju je otvoren novi kompleks Osnovne škole fra Petra Bakule. Kako je priopćeno iz Općine Posušje, radi se o najmodernijem školskom objektu u Hercegovini.

U učionicama nove škole bit će smješteni učenici od prvog do petog razreda, čime se stvaraju preduvjeti za organizaciju nastave u jednoj smjeni što će doprinijeti kvaliteti nastavnog procesa.

– Ovo je projekt desetljeća, možemo slobodno reći za otvorenje nove osnovne škole u Posušju. Prvi put u povijesti u središnjoj školi nastava će se organizirati u jednoj smjeni, što je veliki uspjeh u odgojno-obrazovnom procesu. Gradimo bolju budućnost kroz naše obrazovanje, naše učenike te tako i za sve nas koji živimo na ovim prostorima - kazao je ravnatelj posuške Osnovne škole Ivana Mažuranića Zvonimir Širić.

Škola raspolaže s 29 modernih učionica, od kojih svaka ima pristup internetu, priključak na pametnu ploču, ozvučenje i modernu LED rasvjetu. Učionice su prostrane, svaka je veličine 60 metara četvornih, što je čak iznad određenih standarda.

Uskoro se pušta u rad i potpun video nadzor koji će u cijelosti pokrivati unutarnji i vanjski dio objekta kao i igralište. Što se tiče vanjskog sadržaja, tu su dva velika igrališta opremljena za nogomet, rukomet i košarku.

Općinski načelnik Ante Begić u svom govoru je rekao kako realizacijom ovog projekta i ostalih projekata u proteklih godinu dana, kao što je otvaranje novog krila područne škole Čitluk, rekonstrukcija Dječjeg vrtića Bajka i otvaranja vrtića u Rakitnu, stvaraju preduvjeti za daljnji rast i razvoj te povratak i ostanak stanovništva u Posušju.

Izrazio je radost što će otvaranje nove škole doprinijeti kvalitetnijem odgoju i obrazovanju, uz, kako je rekao, trajno opredjeljenje općine Posušje da se uvjeti u svim školama dodatno poboljšavaju, kako bi to bila mjesta u kojima će posuška djeca imati priliku steći znanja s kojima će nastaviti svoje školovanje, kasnije biti prepoznata na tržištu rada i u društvu uopće te ono najbitnije, ostati na svojoj rodnoj grudi.

U tijeku je izrada projektne dokumentacije za vanjsku učionicu koja će biti izgrađena u parteru odnosno atriju škole, kako bi djeca mogla nastavu izvoditi čak i u tim uvjetima, uz prilagodbu nastavnog sadržaja. U planu je i otvaranje kantine za djecu, kao i prostori za cjelodnevni boravak djece. U skorijoj budućnosti će se raditi i projekt sportske dvorane.

Uz domaćine, načelnika općine Antu Begića, predsjednika Općinskog vijeća Ivana Lončara, ravnatelja središnje škole u Posušju Zvonimira Širića, svečanosti otvaranja nazočila su visoka izaslanstva dužnosnika sa svih razina vlasti u BiH i Republici Hrvatskoj.

Među njima i predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović, ministar znanosti i obrazovanja te izaslanik predsjednika Vlade RH Radovan Fuchs, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma parlamentarne skupštine BiH i kandidatkinja HNS-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto, izaslanica ministra vanjskih i europskih poslova RH Vanda Babić Galić, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH Ivica Šušak, tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH Gordan Hanžek, zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica Odbora za Hrvate izvan RH Zdravka Bušić, zastupnik u Zastupničkome domu Parlamenta Federacije BiH Ivica Pavković, izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Damir Jurišić i predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić.

Po završetku službenog dijela svečanog otvaranja uzvanici su imali prilike, kroz obilazak, pobliže se upoznati sa sadržajima nove škole, čiju su gradnju uz Općinu Posušje potpomogli Vlada FBiH, Federalno ministarstvo prostornog uređenja, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH, UNDP, kao i Vlada Republike Hrvatske.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo