18°C
Mostar 22°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 16°C

07.06.2022 / 20:22 BiH - Predsjedništvo BiH

Džaferović primio izvršnog direktora pri Evropskoj službi za vanjske poslove

Džaferović primio izvršnog direktora pri Evropskoj službi za vanjske poslove
Foto: FENA

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je izvršnog direktora za zapadnu Evropu, Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove Marka Makoveca.

- Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s naglaskom na implikacije agresije na Ukrajinu na stanje u BiH i ukupne promjene u međunarodnim odnosima koji su njome izazvani - navodi se.

Iskazana je podrška održavanju izbora u skladu sa zakonskim rokom, 2. oktobra ove godine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Džaferović je podcrtao da niko nema pravo osporavati demokratsko pravo građanima Bosne i Hercegovine da iskažu svoju volju.

Razgovarano je o predstojećem Summitu Evropska unija - zapadni Balkan, te o evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Naglašeno je da nakon implementacije idućih izbora i formiranja vlasti na svim nivoima treba pokrenuti sveobuhvatni dijalog s ciljem intenziviranja aktivnosti na potpunom ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Razgovarano je o saradnji BiH i EU, u oblasti ublažavanja efekata rata u Ukrajini na ekonomiju, zatim u oblasti energetske diverzifikacije i borbe protiv sajber napada.

- Predsjedavajući Predsjedništva BiH Džaferović je naglasio da je izlaz za Bosnu i Hercegovinu u što čvršćim institucionalnim vezama s Evropskom unijom, koje trebaju rezultirati punopravnim članstvom u konačnici.

Sastanku je prisustvovao i šef Misije EU u BiH Johann Sattler - saopćeno je iz Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo