19°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 24°C
Bihać 18°C

07.04.2022 / 19:58 Politika - Brojne reakcije

Prijedlog HDZ-a o ličnoj karti: Recept nacističke kuhinje

Prijedlog HDZ-a o ličnoj karti: Recept nacističke kuhinje
Foto: Vijesti.ba

HDZ BiH je Zastupničkom domu državnog parlamenta uputio Prijedlog zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini ili ostalima. 

Naime, prema HDZ-ovom prijedlogu u ličnu kartu, ali i druge dokumente po želji pojedinca bi se upisivala pripadnost konstitutivnom narodu. 

Uslijedile su brojne reakcije. Jedna od onih koji su reagirali na ovaj prijedlog je članica Europskog parlamenta Tineke Strik.

- Ovaj izuzetno zabrinjavajući prijedlog pokazuje pravu namjeru HDZ-a za budućnost BiH, a to je zemlja u kojoj vlada segregacija i u kojoj vaša etnička pripadnost određuje vaša prava. Ova vrsta zakona ni na koji način nije u skladu s ugovorima ili vrijednostima Evropske unije, napisala je Strik na zvaničnom Twitter profilu.

Šef Kluba poslanika Naša stranka - Nezavisni blok u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kojović reagirao je na HDZ-ov Prijedlog zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalima, navodeći da „prijedlog HDZ-a da se etnička pripadnost, odnosno nepripadnost upisuje u lične karte neće biti usvojen i tu bi sva priča o tom diskriminatornom prijedlogu trebala stati“.

- Njihov cilj je tom pričom u predizborno vrijeme dizati tenzije i skretati pažnju javnosti s bitnih stvari, koje se direktno tiču života građana i ne smijemo im dopustiti da u tome uspiju - navodi Kojović.

Neka usvoje, dodaje on, antikoruptivne zakone „koje su odbili, a koji su nam otvarali vrata za kandidatski status EU“.

- Naravno da neće i to njihovo ne borbi protiv korupcije ne smije zaglušiti zgražavanje nad njihovim prijedlozima. Znamo ko je HDZ i šta želi. Već je mnogo puta rečeno da mir nacionalističkim politikama služi da bi političkim sredstvima ostvarili ratne ciljeve. Gledajući ovaj prijedlog zakona u tom svjetlu, etnicitet u ličnim dokumentima u miru je isto što i bijela traka u ratu - istaknuo je Kojović.

Po njegovim riječima, ono što je smisao prijedloga ovoga zakona, a to je „evidentirati i sortirati ljude po etničkoj pripadnosti i u skladu s tim im dodjeljivati ili onemogućavati prava, to stoji i u pozadini njihovog prijedloga Izbornog zakona“.

- Nas u BiH ima dovoljno koji će im se usprotiviti, krajnje je vrijeme da vidimo da li takvih ima dovoljno i u međunarodnoj zajednici - zaključio je Kojović, saopćeno je iz Naše stranke.

Prijedlog Zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu na ličnim dokumentima, kojeg je u proceduru uputio Klub HDZ-a BiH, je diskriminatoran i u direktnoj je suprotnosti sa modernim civilizacijskim vrijednostima, ocijenio je šef Kluba zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović.

Kako je naglasio, SDA neće podržati takav prijedlog, niti bilo kakvo rješenje ili inicijativu koja uvodi segregaciju i određuje prava građana na osnovu njihove etničke, vjerske ili bilo koje druge pripadnosti.

Kaže da Bosna i Hercegovina ima obavezu da ukloni sve oblike diskriminacije iz svog ustavnopravnog sistema kako bi postala punopravna članica Evropske unije, a ne da produbljuje postojeću neravnopravnost.

- Prijedlog HDZ-a BiH je suprostavljen svim ugovorima i vrijednostima na kojima počiva Evropska unija, ali i suštini Bosne i Hercegovine kao multietničke države slobodnih i ravnopravnih građana. Od HDZ-a BiH očekujemo da prihvate zakone koji su obaveza Bosne i Hercegovine iz Mišljenja Evropske komisije, a ne da njihovim odbijanjem i predlaganjem diskriminatornih rješenja dodatno otežavaju i usporavaju evropski put - zaključio je Osmanović.

SDP smatra da prijedlog HDZ-a predstavlja revitalizaciju najgorih praksi nacističkih režima".

- Gotovo identična zakonska rješenja usvojena su 1935. godine u nacističkoj Njemačkoj, kao zakonski okvir za segregaciju i diskriminaciju i jevrejskog stanovništva i drugih građana koji su smatrani građanima 'nižeg reda' - saopćeno je iz SDP-a BiH.

Kako se u reagiranju ove stranke navodi, "činjenica da se HDZBiH usudio ovakav prijedlog uputiti u parlamentarnu proceduru ukazuje na njihovu iskrenu namjeru da institucionalno afirmiše rasizam i diskriminaciju u svakom segmentu društva".

Iz SDP-a, istovremeno, podsjećaju da sve presude Evropskog suda za ljudska prava kojim je tretirano pitanje ostvarenja prava po osnovu etničkog pripadanja jasno nalažu relativizaciju, odnosno dokidanje principa konstitutivnosti.

- Od presude 'Sejdić-Finci' nadalje, u različitim formulacijama, te presude naglašavaju da se nikakvo različito postupanje zasnovano na etničkom porijeklu pojedinca ne može objektivno opravdati u savremenom demokratskom društvu koje je izgrađeno na principima pluralizma - navodi se u reagiranju SDP-a.

Iz ove stranke ističu kako je obaveza dokidanja svih oblika razdjeljivanja građana po etničkoj osnovi naglašena i u nizu akata Evropskog parlamenta, kao što je uslov i za pristupanje Evropskoj uniji.

- Umjesto evropskih vrijednosti, HDZBiH očito nastavlja voditi politiku u skladu sa ideologijom u čijem korijenu je rasizam i nacionalizam - navodi se.

Nažalost, očito su, kako se nadalje navodi, naivna bila nadanja da će presude međunarodnih sudova dovesti do otriježnjenja i pravljenja otklona od politika koje su odgovorne za smrti hiljada građana, koncentracione logore i masovne progone.

SDPBiH zato poziva sve činitelje domaćeg poretka, uključujući međunarodnu zajednicu, "da se jasno osude ovakvi postupci i konačno odustane od podilaženja i povlađivanja političkim opcijama koje javno promiču rasističke principe".

Upozoravaju kako se sada ti "principi ne pokušavaju nametnuti samo u izbornom zakonodavstvu, nego u cjelokupnom društvenom sistemu".

U SDP-u BiH očekuju da u Bosni i Hercegovini i međunarodni dužnosnici konačno počnu zagovarati principe koji su mjerilo vrijednosti u savremenim demokratskim društvima.

Još jednom ističu kako je za SDP potpuno neprihvatljivo da međunarodni zvaničnici prihvataju, zagovaraju i podržavaju rješenja koja ne postoje u bilo kojoj demokratskoj zemlji.

- Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju savremeno građansko uređenje koje je standard u svim državama članicama EU. Ništa više, ali i ništa manje od toga - poručili su iz SDP-a BiH.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo