16°C
Mostar 22°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 22°C
Bihać 19°C

29.03.2022 / 16:51 BiH - Forum

Tužilaštvo BiH otvoreno za organizacije civilnog društva

Tužilaštvo BiH otvoreno za organizacije civilnog društva
Foto: Fena
Više od 20 predstavnika organizacija civilnog društva i NVO iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici VSTV-a BiH i Pravnog instituta BiH učestvovali su na forumu, na kojem je razgovarano o mogućnostima saradnje Tužilaštva BiH i organizacija civilnog društva u različitim oblastima.

Forum Tužilaštva BiH i organizacija civilnog društva, otvorio je v.d. glavni tužilac Milanko Kajganić, a na forumu je predstavljen i Priručnik za saradnju tužilaštava i organizacija civilnog društva, koji je izradio Pravni institut BiH u okviru projektnih aktivnosti VSTV-a BiH.

Na forumu su učestvovali predstavnici organizacija aktivnih u različitim oblastima u kojima djeluje Tužilaštvo BiH, uključujući predstavnike udruženja žrtava ratnih zločina iz svih naroda, predstavnike organizacija koje pružaju pomoć žrtvama trgovine ljudima i ilegalnih migracija, kao i organizacija civilnog društva aktivnih u borbi protiv korupcije i koruptivnih aktivnosti, oblasti izbornog procesa i zaštite rodne ravnopravnosti.

Tužilaštvo BiH u okviru svojih nadležnosti već ostvaruje saradnju i realizuje aktivnosti zajedno sa organizacijama civilnog društva kroz različite projekte, a današnji forum bio je prilika za razgovor o novim modalitetima i mogućnostima saradnje na europskom putu BiH, saopćeno je iz državnog tužilaštva.

Kako se u saopćenju navodi, u narednom periodu bit će realizovano više aktivnosti, koje će uključivati saradnju s organizacijama civilnog društva u BiH.

Mogućnosti građanskog aktivizma komplementarne su s misijom i zadatkom pravosuđa, a to je stvaranje pravdenog, sigurnog i zdravog okruženja za život svih građana, navodi se u saopćenju.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo