16°C
Mostar 22°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 22°C
Bihać 19°C

24.03.2022 / 16:09 Politika - Reforme

Nizozemska i Norveška pomažu jačanju VSTV-a BiH

Nizozemska i Norveška pomažu jačanju VSTV-a BiH
Foto: Agencije

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) nastavlja sa reformskim procesima u skladu s kriterijima Evropske mreže sudskih vijeća (ENCJ).

Koje su to oblasti na čijem će unapređenju biti neophodno raditi u narednom periodu, bila je tema sastanka predsjednika VSTV-a BiH, direktora Sekretarijata VSTV-a BiH i članova Vijeća, sa predstavnicima Sudske administracije Norveške i Sudskog vijeća Nizozemske, koji je danas održan u Sarajevu.

- Kako bi se osiguralo da se proces reforme pravosuđa kao strateškog cilja VSTV-a BiH nastavi provoditi u skladu s evropskim standardima, trilateralna saradnja VSTV-a BiH, Sudske administracije Norveške i Sudskog vijeća Nizozemske od krucijalne je važnosti. Ovim sastankom nastavljen je proces iznalaženja modaliteta zajedničkog djelovanja koji će omogućiti ispunjenje naše uloge kao jamca neovisnog, odgovornog i transparentnog pravosudnog sistema u službi građana – istakao je predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija.

Dugogodišnja saradnja VSTV-a BiH, Sudske administracije Norveške i Sudskog vijeća Nizozemske, rezultirali su jačanjem regulatorne uloge VSTV-a BiH, što je od iznimnog značaja u odnosu na ispunjenje misije i vizije VSTV-a BiH.

Tokom sastanka se govorilo o strateškim ciljevima, održivosti dosadašnjih rezultata, a poseban akcenat bio je na razvoju mehanizama koji će voditi ka izgradnji pravosudnog sistema koji će pružati sigurnost građanima BiH.

Analizirani su i nalazi Izvještaja o neovisnosti, odgovornosti i kvaliteti pravosuđa BiH 2018-2020, koji daje pregled stanja pravosuđa u BiH, te identificira oblasti rada VSTV-a BiH i pravosuđa koje zahtijevaju usklađivanje sa europskim standardima.

Sastanak je dio aktivnosti Projekta unapređenja kvalitete pravosuđa koji VSTV BiH implementira uz podršku Kraljevine Norveške i u partnerstvu s Sudskim vijećem Nizozemske, saopćeno je iz VSTV-a BiH.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo