15°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

11.03.2022 / 17:34 BiH - Predmet "Respiratori"

Nastavak suđenja: Pada li odbrana Jelke Milićević?

Nastavak suđenja: Pada li odbrana Jelke Milićević?
Foto: Vijesti.ba

Da li njena odbrana potvrđuje teze da je od početka ovog procesa meta premijer Novalić kako bi HDZ preuzeo Vladu ...

Informacija o aktivnostima Federalnog štaba Civilne zaštite od 23. marta do 3. aprila 2020. godine jedan je od brojnih dokumenata prikupljenih tokom istrage o nabavci 100 respiratora za Federaciju BiH koji je postao jako bitan nakon što ga je Senka Nožica, advokatica dopremijerke Jelke Milićević počela koristiti kao ključni argument za dokazivanje da dopremijerka i komandantica Federalnog štaba Civilne zaštite, maltene, nije ništa znala o nabavci 100 respiratora i da joj je to, maltene, neko podmetnuo. U prilog tome Nožica je izašla sa tvrdnjom da se u Informaciji ne spominje potpisani ugovor o nabaci 100 respiratora, odnosno da je neko naknadno ubacio tu rečenicu u Informaciju.

Podsjetimo, optužnicom se Jelka Milićević tereti da je “kao ministar finansija u Vladi FBiH i kao zamjenica premijera u Vladi FBiH, i kao komandant Federalnog štaba Civilne zaštite, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa, te propuštanjem dužnosti nadzora, očigledno nesavjesno postupila u vršenju dužnosti, pa je zbog toga nastupila imovinska šteta koja prelazi iznos od 10.000 KM“.

Kakva imovinska šteta, otkud iznos od 10.000 KM, pitanja su na koja nema odgovora jer se tužioci tokom dokaznog postupka nisu uopšte dotakli ovih stavki iz optužnice, niti su se posebno trudili dokazati ostalo zbog čega terete dopremijerku. Upravo zbog ovoga nije jasna politika Senke Nožice koja svu odgovornost pokušava prebaciti na premijera Novalića, čija odbrana predvođena advokaticom Vidović dokazuje da je nabavka bila provedena u skladu sa zakonima i procedurama u Vladi, a što je jučer potvrdio i svjedok Željko Siladži, direktor Ureda za zakonodavstvo Vlade FBiH.

No, Nožica ne odustaje od svoje strategije, iako s obzirom na optužnicu na ovaj način upravo dokazuje nesavjestan rad dopremijerke koja je propustila i dužni nadzor jer je prebacivanje sredstava FUCZ odobrila Vlada, a ministarstvo finansija na čijem čelu je Miličevićka realiziralo. Zbog Nožicinih tvrdnji da je informacija prepravljana i da je rečenica u kojoj se spominje ugovor o kupovini 100 respiratora naknadno ubačena, danas je odbrana premijera saslušala dva svjedoka iz Vlade.

Diana Smailagić je potvrdila da je 6. aprila vidjela Informaciju FUCZ u kojoj je bio i podatak da je potpisan ugovor o nabaci 100 respiratora što je zapamtila jer, kako je objasnila, s obzirom na tadašnju situaciju sa pandemijom koronavirusa jako se obradovala tom ugovoru kojim će u Federaciju doći 100 respiratora.

O Informaciji je svjedočila Mirela Eljšan koja je mijenjala dokument na stranici Vlade, o čemu postoje elektronski tragovi, a što je Nožica nazvala “suštinskim promjenama“, odnosno naknadnim ubacivanjem podatka o sklopljenom ugovoru. U svom svjedočenju Eljšan je navela da su uz Informaciju FUCZ tada došli i prateći dokumentu, među kojima i onaj sa predloženim zaključcima i svi su postavljeni na web stranicu Vlade. Kada je, kako je ispričala, 30. aprila vršila popis predmeta tada je s Informacije skinula zadnje tri strane u kojima su bili predloženi zaključci, no suštinski ništa nije promijenila jer je na webu ostao popratni dokument s istim predloženim zaključcima (koji se tako i zvao), kao i u Informaciji. Iz ovog svjedočenja bilo je više no jasno da Eljšanova nije uradila nikakve “suštinske promjene“, jer promijenjena je forma, ali ne i tekst informacije.

Pada li ovim odbrana Jelke Miličević koja pokušava dokazati kako ništa nije znala iako je o svemu morala znati i to po tri osnova: kao dopremijerka, ministrica finansija i komandantica Federalnog štaba civilne zaštite u Federaciji BiH. Ili njena odbrana ustvari potvrđuje teze da je od početka ovog (političkog) procesa meta premijer Novalić kako bi HDZ preuzeo Vladu FBiH i time izvršio i dodatni pritisak u pregovorima oko Izbornog zakona BiH kako bi ostvario željene ciljeve za svog “legitimnog“ predsjednika?


(Vijesti.ba)

Izdvajamo