21°C
Mostar 23°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 23°C
Bihać 18°C

16.02.2022 / 20:23 Svijet - Le Drian

Odluka o spašavanju iranskog nuklearnog sporazuma pitanje dana

Odluka o spašavanju iranskog nuklearnog sporazuma pitanje dana
Foto: Vijesti.ba

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian izjavio je u srijedu da je odluka o spašavanju iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama nadohvat ruke, ali da je sada na Teheranu da sa donese politički izbor.

Indirektni razgovori između Irana i Sjedinjenih Država o spašavanju narušenog sporazuma nastavljeni su prošle sedmice nakon desetodnevne pauze, i zvaničnici strana u sporazumu - Britanije, Kine, Francuske, Njemačke i Rusije - posreduju između Teherana i Washingtona u pokušaju da premoste jaz između njih.

Diplomati su ranije nagovijestili kako se nadaju prodoru u razgovorima održanim do sada, ali ključna sporna pitanja ostaju neriješena. Iran odbacuje svaki rok koji su uvele zapadne sile.

- Došli smo do ključne tačke, ona nije pitanje sedmica, ona je pitanje dana - izjavio je Le Drian u obraćanju parlamentu, dodajući da su se zapadne sile, Rusija i Kina usuglasile oko nacrta sporazuma.

- Političke odluke su potrebne od Iranaca. Ili će oni izazvati ozbiljnu krizu u narednim danima ili će prihvatiti sporazum koji poštuje interese svih strana – kazao je Le Drian, prenosi Reuters.

Sporazum se počeo urušavati 2018. godine kada je tadašnji američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao Sjedinjene Države iz sporazuma i uveo je dalekosežne sankcije Iranu, koji je potom počeo kršiti limite sporazuma o obogaćivanju urana.

Diplomati i analitičari tvrde da što duže Iran ostane van limita sporazuma, više će ekspertize ma nuklearnom polju steći, skraćujući vrijeme koje bi mu moglo biti potrebno za stvaranje atomske bombe ukoliko izabere da postupi tako, kršeći time prvobitni cilj sporazuma. Teheran negira da je ikada pokušao da stvori nuklearno oružje.

Zapadni diplomati tvrde da su sada u završnoj fazi razgovora i kako vjeruju da je sporazum nadohvat ruke.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo