19.05.2024 / 17:02 Svijet - Institut za rat

Rusi se pripremaju za drugu fazu ofanzive, evo kad kreće

Rusi se pripremaju za drugu fazu ofanzive, evo kad kreće

U novoj analizi stanja na ratištu Institut za proučavanje rata (ISW) procijenio je da su ruske snage intenzivirale svoje napore da zauzmu operativno značajan grad Časiv Jar.

ISW navodi da su Rusi trenutno najviše fokusirani na zauzimanje dva grada - Časiv Jara i Vovčanska.

Rusko zauzimanje Časiv Jara bilo bi operativno značajno jer bi ruskim snagama osiguralo povoljne položaje za pokretanje naknadnih ofanzivnih operacija prema Kostjantjinivki i Družkivki, gradovima koji čine južni dio ukrajinskog odbrambenog pojasa.

Ruske snage se vjerovatno pripremaju za drugu fazu ofanzivne operacije u sjevernoj Harkivskoj oblasti, piše ISW. Vjeruje se da bi ruske snage tu fazu mogle pokrenuti nakon zauzimanja Vovčanska, prenosi Hina.

Rusi će možda morati pokrenuti nekoliko valova taktičkih napada da bi postigli cilj operacije u sjevernoj Harkivskoj oblasti, navodi ISW. Ruski prioritet trenutno je zauzimanje Vovčanska jer je to vjerovatno jedan od preostalih taktičkih ciljeva prve faze ofanzivnih operacija, dodaje ISW.

Rusko vojno zapovjedništvo vjerovatno je odabralo zauzimanje Vovčanska kao jedan od ključnih taktičkih ciljeva prve faze ofanzivne operacije, jer se radi o najvećem naselju neposredno uz granicu. Ruskim snagama bi zauzimanje grada pružilo bazu za pokretanje druge faze ofanzivne operacije, zaključuje ISW.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo