17°C
Mostar 20°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 18°C

27.08.2021 / 14:51 Svijet - Nigerija

Tri mjeseca nakon otmice napadači oslobodili učenike

Tri mjeseca nakon otmice napadači oslobodili učenike
Foto: FENA

Naoružani napadači pustili su jedan broj djece koja su oteta iz škole u sjevernoj Nigeriji u maju ove godine, od kojih su neka imala samo pet godina, rekao je direktor škole.

Direktor Abubakar Garba Alhassan je rekao za Associated Press da su oslobođeni učenici na putu za glavni grad države Minnu, ali je dodao da ne može potvrditi tačan broj oslobođenih.

Vlasti su saopćile da je 136 djece oteto zajedno s nekoliko učitelja kada su naoružani napadači na motorima napali islamsku školu Salihu Tanko u državi Niger. Ostali učenici koji su bili u dobi predškolskog uzrasta su ostavljeni jer nisu mogli pratiti naoružane napadače koji su brzo premjestili otete u šumu.

Alhassan nije iznio detalje o njihovom puštanju, ali su se roditelji učenika proteklih sedmica borili za podizanje otkupnine koju su tražili njihovi otmičari. Policija iz ureda guvernera Nigera nije dala nikakav komentar.

Do puštanja je došlo dan nakon što su lokalni mediji citirali jednog roditelja kako je šestoro djece umrlo u zatočeništvu.

Više od 1.000 učenika prisilno je odvedeno iz svojih škola tokom tih napada, prema AP-u brojki koje je policija prethodno potvrdila. Iako je većina otetih oslobođena, najmanje 200 još uvijek drže njihovi otmičari.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo