15°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

06.05.2024 / 15:47 BiH - Tuzla

Foto: Đurđevdan obilježen na Trgu slobode

U organizaciji Udruženja žena Romkinja "Bolja budućnost", na Trgu slobode u Tuzli je obilježen veliki romski praznik Đurđevdan.

- Danas prvi put Đurđevdan obilježavamo na Trgu slobode, a našem udruženju su se pridružile i članice Ženske romske mreže 'Uspjeh' iz Travnika, Doboja i Prnjavora. Zahvaljujemo se gimnaziji Meša Selimović iz Tuzle čiji su učenici obogatili današnji program. Obilježit ćemo Đurđevdan uz muziku, sokove i hranu, a čisto nam je stalo da se zna da smo ovdje i da obilježavamo našu historiju, tradiciju i kulturu - kazala je Indira Bajramović, predsjednica Udruženja žena Romkinja "Bolja budućnost".

Pored obilježavanja više značajnih datuma, Romi obilježavaju dva najveća romska praznika Đurđevdan i Aliđun.

- Romi koji su očuvali svoju tradiciju, ostalo im je isto obilježavanje. Dovedeni smo u situaciju da nemamo osjećaja za slavlje i praznovanje zbog siromaštva koje nas pritišće. Mi ćemo nastaviti raditi na očuvanju, kulture, historije i tradicije, ali i našeg romskog jezika - kaže Indira Bajramović.

U narednom periodu ukazivat će se na probleme sa kojima se susreće romska zajednica. Sinergijom nevladinog sektora i institucija ima pomaka, ali, kaže Bajramović, ima još da se radi.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo