15°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

06.05.2024 / 12:44 Svijet - Malaga

U Španiji uhapšen jedan od najtraženijih kriminalaca iz Srbije

U Španiji uhapšen jedan od najtraženijih kriminalaca iz Srbije
Screenshot

Španska policija saopštila je da su uhapšeni članovi kriminalne grupa koju je predvodio jedan od najtraženijih mafijaških bosova u Srbiji, za kojim je Srbija raspisala međunarodnu potjernicu još 2021. godine.

Kako se navodi, uhapšeno je ukupno 11 osumnjičenih u Malagi, Madridu i Barseloni od kojih su većina državljani Srbije.

„Uhapšeni se sumnjiče za trgovinu drogom, otmice, pljačke, nedozvoljeno posjedovanje oružja, falsifikovanje dokumenata. Istražioce, koji su prikupljanje dokaza počeli u januaru prošle godine, iznenadilo je hapšenje vođe kriminalne grupe, za kojim je Srbija raspisala međunarodnu potjernicu i koji se smatra „metom velikog značaja“. Iz Srbije je pobjegao 2021. i bio je jedan od najtraženijih bjegunaca tokom prethodne tri godine“, prenose španski mediji.

Nacionalna policija Španije, međutim, nije saopštila identitet uhapšenog.

„Istraga je počela u januaru prošle godine, kada su agenti policije saznali da je petoro državljana Srbije primljeno u bolnicu u Malagi zbog teških povreda vatrenim oružjem. Ovo je izazvalo uzbunu, pošto je utvrđeno da je kuća u kojoj su živjeli napadnuta ali i da su oni bili vezani lisicama i brutalno pretučeni. Teško povrijeđeni odbili su tada saradnju sa policijom, ali je u kući pronađeno puno krvi kao i drugi predmeti kojima su mučeni“, dodaju oni.

Španska policija je, kako se navodi, tokom istrage otkrila da se sukob dogodio između dva rivalska klana iz Srbije. Na mjestu zločina pronađeni su i pištolji sa izbisanim serijskim brojevima.

„Utvrđeno je da su osumnjičeni koji su uhapšeni u ovoj akciji policije, doputovali u Malagu, na Kosta del Sol da izvrše napad na suparnički klan. Koliko su ozbiljno pripremali zločin, svjedoči to što su za osmatranje svojih suparnika koristili čak i dronove. Iznajmili su čak tri kuće u Malagi i više automobila, koje su koristili tokom priprema. Tokom samog napada koristili su „vojnu taktiku“. Osam osoba je učestvovalo u pokušaju egzekucije suparnika, s tim što je petoro ušlo na imanje, a troje je ostalo napolju da nadzire okolinu“, opisali su španski mediji kako se odigrao sukob dva klana u Malagi, piše Nova.rs

Oni navode i da je za otkrivanje pozadine i identiteta uhapšenih u velikoj akciji policije koja je sprovedena juče u tri grada, veliki doprinos dala Služba za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije.

„Hapšenje je realizovano čim je španska policija saznala da su se pripadnici ovog klana ponovo doselili u Malagu. U njihovom privođenju, s obzirom na to da je riječ o izuzetno opasnim kriminalcim, učestvovali su agenti Grupe za specijalne operacije i Operativne grupe za specijalnu bezbjednost“, navodi se na sajtu elespanol.

U akciji u kojoj su uhapšeni srpski bjegunac i njegov najbliži saradnik, koji je također na potjernici, pretresi su izvršeni u sedam kuća, pet u Malagi, jedne u Madridu i jedne u Barseloni, u kojima su zaplijenjena dva pištolja sa izbrisanim serijskim brojevima, više od 100 metaka, torba sa priborom za koji agenti veruju da je bila spremna za upotrebu u novom napadu, sedam lažnih ličnih dokumenata, dron i 16.000 eura u gotovini.

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo