8°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 9°C

07.08.2021 / 08:00 Svijet - Plameni pakao

Požari u Grčkoj i Turskoj uništavaju sve pred sobom

Požari u Grčkoj i Turskoj uništavaju sve pred sobom
Foto: Reuters

Snažni vjetrovi i temperature iznad 40 stepeni raspiruju požare širom jugoistočne Europe. Najteže je u Grčkoj, vatra bukti u predgrađima Atine. 

Dvije su osobe poginule, evakuirane su tisuće stanovnika. Vatrogasci se bore sa 154 požara širom zemlje.

Domaćim snagama u pomoć su stigle vatrogasne brigade iz pet država Evropske unije. Grčki premijer zamolio je građane da budu odgovorni i da se suzdrže od kritika dok ne prođe najgore.

Iznimno opasni vremenski uslovi ne dopuštaju gasiteljima i stanovnicima naselja sjeverno od Atene da predahnu. Hiljade najugroženijih evakuirane su. Vatrogasci pokušavaju obraniti Agios Stefanos u kojem se nalazi centar za distribuciju električne energije koji opskrbljuje Atenu. Ne uspiju li, dijelovi 5-milionskog glavnog grada ostat će u mraku.

- Nažalost, najgore tek dolazi. Očekujemo jak zapadni vjetar u mnogim područjima. Govorimo o uslovima bez presedana nakon višednevnog toplinskog vala koji je cijelu zemlju pretvorio u bačvu baruta. U šest regija, uključujući Atiku, proglašena je uzbuna, kazao je grčki premijer Kyirakos Mitsotakis.

Najveći požar razdvojio se u više fronti i širi se u nekoliko smjerova. Svi Grci, kao i turisti, primili su SMS s upozorenjem o zabrani pristupa šumskim područjima te svih putovanja koja nisu nužna. Izdano je "upozorenje na ekstremne požare" za više od pola zemlje.

Najmanje 18 osoba je ozlijeđeno i hospitalizirano. Većina ih ima respiratorne probleme, rekao je u petak u programu državne televizije ministar zdravstva Vassilis Kikilias.Šefica odjela za pneumologiju atenske klinike Sotiria Nina Gaga stanovnike je pozvala da ne izlaze iz kuća zbog onečišćenog zraka.

- U posljednjih deset dana, ovo je najteži dan kad je riječ o vremenskim uslovima. Od jučer poslijepodne bukte brojni novi požari širom zemlje. Trenutno se borimo s njih 56, izvijestio je Nikos Harkalias, grčki ministar civilne zaštite.

Giannis Kanellopoulos ima 71-godinu i živi u Lasdikasu, blizu mjesta gdje su se nekada održavale Olimpijske igre. Odbio je evakuaciju. Da ljudi odu, sve bi izgorjelo, kaže. Djeca i žene su otišli a ko god je mogao - ostao je. Izgorjele su kuće, a stradalo je i mnogo životinja. Država obećava hitnu financijsku pomoć do 6000 eura onima koji su ostali bez ičega. Više je vatrogasaca i dobrovoljaca hospitalizirano zbog opeklina.

Ni iz Turske nema dobrih vijesti, tamo gori deseti dan

- U 44 pokrajine planulo je 208 šumskih požara, od kojih je većina ugašena. Dvanaest ih je i dalje aktivno, kazao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Jedan od njih približio se na samo nekoliko kilometara termoelektrani na ugljen.

Oko nje uklanja se zemlja i stvara rov kako bi se spriječilo prodiranje vatre do elektrane i skladišta ugljena. Ovo je druga turska termoelektrana ugrožena požarom. U turističkoj provinciji Mugla poznatoj po ljetovalištima Bodrum i Marmaris evakuirano je na desetine hiljada ljudi.

Turski predsjednik Erdogan i lokalne vlasti na udaru su sve jačih kritika. Opozicija tvrdi da se zemlja loše pripremila za sezonu požara i da su planirana sredstva za gašenje više nego mizerna. Potrošeno je manje od 2% od 24 miliona dolara, koliko je na raspolaganju. Za usporedbu, Portugal je za borbu protiv požara predvidio gotovo deset puta više novca.

U Sjevernoj Makedoniji proglašeno jednomjesečno vanredno stanje

Bukti i u Sjevernoj Makedoniji gdje je proglašeno jednomjesečno vanredno stanje. Širom talijanskog juga - na Sardiniji, Siciliji, Calabriji. Ali i duž Sjedinjenih Država. Najveći u nizu šumskih požara, zvan Dixi, hara Kalifornijom. Guta sve pred sobom. Posljednji u nizu, ali ne i zadnji, bio je historijski gradić Greenville nastao u doba zlatne groznice. Sumnja se da je požar Dixie izazvao pad drveta na električni vod.

Talijani se bore s požarima na jugu, a s olujama na sjeveru zemlje

Talijanske vatrogasne jedinice nastavile su borbu protiv vatrene stihije na požarima zahvaćenom jugu zemlje gdje meteorolozi u danima koji predstoje prognoziraju iznimno visoke temperature. Istovremeno se na sjeveru zemlje očekuju olujna nevremena. U zadnjih 12 sati vatrogasci su intervenirali na 395 požarišta, većinom u Siciliji i Kalabriji. Osam protupožarnih aviona bori se s vatrenom stihijom u pokrajinama Reggiju Calabriji, Cosenzi i Materi.

Na farmi u San Lorenzu u Reggio Calabriji pronađena su tijela muškarca i žene. Vatra je opustošila njihovo imanje nakon što je požar zahvatio staju i još jednu zgradu. Gradonačelnik Reggio Calabrije Giuseppe Falcomata je kazao da su izgorjeli veliki dijelovi sela te da požari u brdima i planinama još nisu obuzdani, javlja HRT.

Čini se da južni dio Italije ni sljedećih dana neće biti pošteđen iznimno visokih temperatura.Meteorolozi predviđaju da će one u nedjelju dosegnuti 40 Celzijevih stepeni, a zatim porasti i do 45. Talijanski ministar okoliša Roberto Cingolani rekao je da je više od 57 posto požara u Italiji podmetnuto, a 14 posto ih se može pripisati nepažnji, kao što je bacanju opuška ili paljenju vatre u prirodi.

Na sjeveru zemlje tokom vikenda očekuje se grmljavinsko nevrijeme. Nedavno je sjeverni dio Italije, poput slikovitih mjesta na jezeru Comu i u južnome Tirolu nastradao u velikim poplavama.

Veliki požar Dixie i dalje hara Kalifornijom

Potaknut snažnim vjetrom i velikom sušom, požar Dixie, koji je zahvatio sjeveru Kaliforniju sada bukti na površini od 175.153 hektara. To je treći najveći požar u povijesti države, rekli su dužnosnici. Vatra je buknula 13. 7. u kanjonu rijeke Feather sjeverno od Sacramenta i uništila najmanje 134 kuće, a sada prijeti 13.871 objektu. Zbog sigurnosti domove su bile primorane napustiti hiljade stanovnika tog područja, rekli su dužnosnici.

Najgore je dosad prošao Greenville, gradić iz vremena Zlatne groznice s oko 1000 stanovnika koji je u srijedu zahvatio požar. Glasnogovornica gradske uprave Serena Baker rekla je da je vatrena stihija progutala otprilike tri četvrtine zgrada. S požarom se bori više od 5000 vatrogasaca koji ulažu goleme napore da ga ugase.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo