15°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 21°C
Bihać 16°C

26.04.2024 / 07:27 Svijet - Washington

Amerika šalje Kijevu paket oružja vrijedan šest milijardi

Amerika šalje Kijevu paket oružja vrijedan šest milijardi
Foto: Agencije

Sjedinjenje Države mogle bi već danas izvijestiti o novom paketu oružja za Ukrajinu vrijednom 6 milijardi dolara, potvrdio je američki zvaničnik.

Paket bi mogao uključivati protuartiljerijski radar, taktička vozila, presretače Patriot, dronove, artiljerija, precizna municija i sisteme protiv dronova, rekao je zvaničnik pod uvjetom da ostane neimenovan.

Podsjetimo, američki predsjednik Joe Biden je ranije ove sedmice priopćio kako će svježa vojna pomoć početi pritjecati Ukrajini, nakon što je potpisao teško izboreni zakon koji predviđa milijarde dolara nove potrošnje za podršku borbi Ukrajine protiv Rusije.

Pentagon je potvrdio kako je Kijevu već isporučen novi raketni sistem dugog dometa poznat kao ATACMS. To oružje velike preciznosti dio je hitnog vojnog paketa za Ukrajinu koji je SAD najavio u martu, ali na zahtjev Ukrajine nije bilo izričito navedeno na popisima isporuka.

Predsjednik Joe Biden dao je upute svom timu da izvrši isporuku nakon što je Rusija nabavila balističke projektile od Sjeverne Koreje i upotrijebila ih protiv Ukrajine, saopćio je Pentagon.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo