01.05.2021 / 12:04 BiH - Sarajevo

Protest radnika trgovine i uslužnih djelatnosti i metalske industrije

Protest radnika trgovine i uslužnih djelatnosti i metalske industrije
Foto: BHRT

Protestnom vožnjom ulicama Sarajeva, pod sloganom “I grob, i rob! Šta nam još spremate”, Sindikat radnika trgovine upozorava na loš položaj radnica i radnika u ovom sektoru. I predstavnice Pokreta “Ženski marš -Borba za život” će se pridružiti ovom radničkom maršu.

Zbog poštivanja epidemioloških mjera, marš je organiziran kao protestna vožnja ulicama Sarajeva, uz zaustavljanja pred tržnim centrima.

Cilj marša, čiji je ovogodišnji slogan „I grob, i rob! Šta nam još spremate?“, je skrenuti pažnju na izrazito loš položaj radnica i radnika zaposlenih u ovom sektoru.

Protestnim maršom STBIH želi još jednom podsjetiti na svoje osnovne prioritete u radu, a to je da radnice i radnici zaposleni u trgovini napokon dobiju povećanje minimalne plaće, da imaju pravo na sindikalno organizovanje te da imaju pravo na slobodan dan za državne praznike kao i da njihovi uslovi rada budu definisani Kolektivnim ugovorom, javlja BHRT.

Protestna šetnja članova Sindikata metalaca FBiH završila je ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu gdje su sindikalni lideri naveli zahtjeve i kazali da ako isti ne budu ispunjeni desit će se veliki protesti u septembru ove godine.

“Radnici žive od minimalnih plata, nikakvih, grcamo u dugovima. Želimo danas da pošaljemo poruku svima kakva je situacija i šta se dešava. Biti radnik u BiH je danas jako teško, mobinzi su na poslu. Omladina ide vani jer ne vide ništa pozitivno”, poručio je jedan od radnika iz Sindikata metalaca.

“Tolerancija će preći u radnički bunt ukoliko se ne poštuju prava radnika”, dodali su.

Traže utvrđivanje najniže plate u FBiH od 70 posto prosječne plate, porezno rasterećenje radnika, a navode da je prioritet svih prioriteta vakcinacija radnika.

Iz Sindikata su izjavili kako su konkretni zahtjevi upućeni Vladi Federacije BiH, Zavodu za javno zdravstvo te Udruženju poslodavaca FBiH, a oni su:

- Hitno i bez odgađanja utvrđivanje najniže plate u FBiH, čiji bi osnov bio 70 posto prosječne plate u FBiH, bez naknada koje nemaju karakter plate (topli obrok, naknada za prijevoz, regres);

- Hitno i bez odgađanja osloboditi privredu nepravedno visokih nameta, tj. opterećenja na platu koja u FBiH iznose skoro 70 posto;

- Apelujemo na nadležne institucije, tj. na krizne štabove, kako federalne tako i kantonalne, da u skladu sa svojim ovlastima i odgovornostima uvrste radnike realnog sektora, naročito metalne industrije, u skupinu populacije našeg stanovništva, koja bi imala visoki prioritet u provođenju imunizacije, napominjući da su prvi prioritet zdravstveni radnici i tzv. ranjive skupine našeg društva;

- Hitno i bez odgađanja pokrenuti aktivnosti u vezi s počinjanjem pregovora za usaglašavanje i zaključivanje kolektivnog ugovora

"Ako se naši zahtjevi ne ispune za septembar najavljujemo proteste na kojima će nas biti desetine hiljada radnika", kazao je Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalaca FBiH.



(Vijesti.ba)

 

 

 

Izdvajamo