12.04.2021 / 19:49 BiH - Sutra prvi dan posta

Nastupio je mubarek mjesec ramazan

Nastupio je mubarek mjesec ramazan
Foto: Vijesti.ba

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini večerašnjim zalaskom sunca nastupio je mubarek mjesec Ramazan, a sutra je prvi dan ramazanskog posta.

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po hidžri (624.).

Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama.

Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara koji nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

U skladu sa trenutnom situacijom, vjerski život tokom ramazana u našoj domovini bit će organizovan u okviru vanrednih mjera koje važe u državi zbog proglašene pandemije korona virusa.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je danas ramazansku poruku muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori.

„U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog.

Večeras, s akšam-namazom, nastupa ramazan. To je blagoslovljeno vrijeme, koje je Allah, dž.š., posebno odabrao. Sjećamo se, u njemu je počela objava posljednje Allahove Riječi, tog velikog poziva dobru, sreći i miru ljudskog roda.

Ramazan je velika prilika za vjernike. To je vrijeme u kojem na najljepši način možemo odgovoriti na poziv našeg Stvoritelja. Zato, dijelimo dobro i upinjimo se da ono dominira našim životima i našim djelima.

Budimo darežljivi i plemeniti. U jednom hadisu se navodi da je Božiji Poslanik, a.s., bio najdarežljiviji čovjek, a da je posebno bio darežljiv u ramazanu. I Allah je najdarežljiviji u ovom mjesecu. Neka svi osjete blagodat našeg posta. Sve što se dadne drugom neka bude sadaka. „Ako neko od vas može da se zakloni od vatre makar i s pola datule, neka to učini!“, rekao je Poslanik, a.s.

Budimo strpljivi i pribrani. Post je ibadet odricanja i budimo spremni da, onako kako se odričemo hrane, pića i brojnih užitaka tokom dana, tako se odreknemo i velikih zajedničkih iftara, zajedničkih namaza i svega ostalog zajedničkog što krasi našu lijepu ramazansku atmosferu. Neka naša vjernička dosljednost u poštivanju higijenskih i epidemioloških mjera bude naš dodatni ramazanski ibadet i mali doprinos u spašavanju ljudskih života.

Oživimo vjeru u svojim srcima i u svojim domovima.

S velikom tugom gledamo prazne džamijske prostore, kako vape za svojim klanjačima. Ali, pandemija je iskušenje od Allaha i valja nam ga prihvatiti i tragati za najboljim načinom njegovog prevazilaženja. Poduzeli smo mjere koje smo smatrali najefikasnijim.

Večeras ulazimo u divni ramazan. Neka i on uđe u nas i neka dotakne svaku poru našega bića. Njegov dodir je blagoslovljen, unosi život u sve što takne.

Bože, uvedi nas blago u mjesec Tvoje milosti, otvori naša srca i primi od nas svako dobro koje učinimo.

Svima vama, u domovini Bosni i Hercegovini i dijaspori, želim Ramazan šerif mubarek olsun! I neka vas Uzvišeni čuva“, kaže se u ramazanskoj poruci reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazović.

Ramazan Šerif Mubarek Olsun!

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo