8°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 9°C

05.04.2021 / 21:47 BiH - Za Hayat TV

Tauber, Lavić i Turkušić o opsadi Sarajeva, Haškom sudu i zločinima

Tauber, Lavić i Turkušić o opsadi Sarajeva, Haškom sudu i zločinima
Foto: Hayat

O opsadi Sarajeva, najtežim danima kao i Haškim presudama i značaju presuda za građane za Hayat su govorili Elijas Tauber, i Senadin Lavić, članovi Savjeta gradonačelnika za Informativni centar o MKSJ-u, Sarajevo i Emir Turkušić, haški svjedok.

O tome zašto je važno sjećati se opsade, Tauber kaže da u principu, kada je bilo koji zločin u pitanju, ne smijemo zaboraviti šta se desilo.

Taj bol koji su stanovnici Sarajeva preživjeli i koji žive i dan danas. To ništa nije prošlo. To je nešto o čemu treba pričati i treba da ostane zapisano, ne samo u udžbenicima već i u glavama ljudi. Kako je bilo moguće da se tako nešto desi na kraju 20. tog vijeka. Intenzitet svih dešavanja, i pucanja i gladi, nestanak struje, vode. Toliko puno faktora koji su uticali na život. Važno je da o tome mladi znaju. O tome ne uče ništa i ništa ne znaju. Kao ni o holokaustu – kaže Tauber.

On je dodao da je jedan veliki napor gdje treba da međunarodna zajednica da doprinos, jer su sve dali i da se o tome ne priča i ne govori. Izostaju svi objektivni elementi koji su bitni da se razumije priča.

O tome koliko su bitne činjenice u Haškim presudama, Lavić kaže da je neopisivo važno što danas posjedujemo presude tamo donesene.

Te činjenice više niko ne može osporavati jer su utvrđene određenim pravnim procedurama koje su potpisane tim sudom. Oni koji se danas prave naivni i bezobrazni i negiraju te presude, oni ustvari negiraju svjetski pravni poredak, evropski pravni poredak, Haški tribunal općenito, ali negiraju i mogućnost uspostavljanja bilo kakvog poretka u BiH. Mi na osnovu tih presuda imamo mogućnost da ustanovimo šta je bilo, ko je šta uradio, kako, zbog čega i do čega je to dovelo – govori Lavić.

Ističe da postoji i danas, sa strane koja je činila zločine, velika kampanja da se sve ovo što je Haški tribunal uradio, svi dokumenti i presude obezvrijedi i omalovži.

Turkušić je ispričao svoje iskustvo svjedočenja u Hagu. Kako kaže, s obzirom da je Haški sud mnoge svjedoke čak i prisiljavao na svjedočenje, njega su, naprotiv zvali na sastanak s molbom da razmisli i dali mu sedmicu da javi.

Da se tako nešto ne može odbiti, da sam dužan. Što se tiče utisaka vezanih za svjedočenje protiv Karadžića. Karadžić je bio izuzetno ohol, nadmen. Mislio je da će se sam bolje odbraniti nego profesionalni advokat. Sa te pozicije kada me unakrsno ispitivao dva dana. Ja sam uživao jer je on u svoj proceduri smatrajući se nadmoćnim nadamnom, pravio je takve greške. Najduže smo govorili o aviobombama i Markalama 2. Jer sam bio u timu koji je to matematički pokazao, putanje i uglove, tako nepobitno. Važne su činjenice koje se dokažu. Dao je sebi slobodu da jednostavno izmišlja. Mene je to zgrozilo – ispričao je Turkušić.


(Vijesti.ba / Hayat)

Izdvajamo