02.04.2021 / 11:30 BiH - Stalni predstavnik BiH pri UN

Ambasador Alkalaj učestvovao na Dijalogu s generalnim sekretarom UN-a

Ambasador Alkalaj učestvovao na Dijalogu s generalnim sekretarom UN-a
Foto: Vijesti.ba
Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama ambasador Sven Alkalaj  učestvovao je 31. marta 2021. godine na virtuelnom dijalogu sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterresom, pod nazivom ...

... „Building Back Better – The Road Aead for the UN“. Dijalog je organizovao Forum malih država (FOSS), neformalno udruženje malih država pri UN-u, sa više od 120 članica.

Tema razgovora je bila daljnji rad i napredak Ujedinjenih nacija, sa posebnim osvrtom na utjecaj COVID-19. Tokom dijaloga učesnici su se osvrnuli na mnoge izazove sa kojima se suočavaju UN kao i multilaterizam, posebno u oblastima ravnopravnosti spolova, ljudskih prava kao i reformi UN i Vijeća sigurnosti.

Ambasador Alkalaj je istaknuo da je UN u 75 godina svog postojanja dokazao da se može nositi sa čuvanjem svjetskog mira i sigurnosti, kodifikacijom međunarodnih normi, zaštitom ljudskih prava, kao i pružanjem pomoći zemljama za postizanje održivog razvoja i pomoći najugroženijima. Također, pandemija COVID-19 otkrila je krhkost našeg svijeta i to je svojevrsni test za Ujedinjene nacije kao globalnu organizaciju i za međunarodnu saradnju i multilateralizam uopće. Pokazalo se da nijedna zemlja, bez obzira koliko dobro bila organizirana, bogata i napredna, ne može sama izaći na kraj s tim nevidljivim neprijateljem.

Ambasador Alkalaj je naglasio da je ključno da države članice nastave pružati podršku i saradnju u okviru Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), kao ključnog tijela za koordinaciju globalnog odgovora na pandemiju COVID-19. Posebno, imajući u vidu specifične izazove na regionalnom, subregionalnom i nacionalnom nivou u zadržavanju i sprečavanju širenja pandemije i postizanju toliko potrebnog napretka u pristupu vakcini, koji je do sada bio izrazito neujednačen.

Također, istakao je da Bosna i Hercegovina u potpunosti podržava napore UN-a za mir i sigurnost u konfliktnim situacijama i podržao poziv generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guterresa za opštim i trenutnim prekidom sukoba kako bi utihnulo oružje, zaustavilo se nasilje i podigao glas za mir. Nema ničeg važnijeg od trenutnog prekida sukoba u svim krajevima svijeta kako bi se pojačalo diplomatsko djelovanje i stvorili uvjeti za isporuku pomoći u mjesta koja su među najranjivijima na pandemiju COVID-19.

Pored generalnog sekretara UN-a, Dijalogu su prisustvovali zamjenica generalnog sekretara za politička i pitanja izgradnje mira Rosemary A. DiCarlo, kao i predstavnici više od 100 zemalja članica UN-a i FOSS-a.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo