20.03.2021 / 15:11 BiH - "Ko će više? #uraditidobra"

Mostarci čistili bačene kese, pomogao i gradonačelnik Kordić

Mostarci čistili bačene kese, pomogao i gradonačelnik Kordić
Foto: Vijesti.ba
Prva akcija inicijative građana Ko će više #uraditidobra održana je danas na južnom izlazu iz Mostara, gdje su prikupljane bačene kese. Današnjoj akciji se odazvao i mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Nakon snažnih vjetrova, ostaci najlonskih kesa su se ponovo bili nakupili na šiblju i granju na lokalitetima Bišća polja - kod Doline sunca, Klasa, FIS-a, okolice Aviatičarskog mosta te Rodoča, pa je na ovim lokacijama održano čišćenje.

Poziv je bio upućen svim građanima da se pridruže akciji čišćenja inicijative građana. Pozvani su roditelji i prosvjetni radnici da animiraju učenike mostarskih škola koji žele učestvovati u akciji, privrednici – naročito oni s Bišća polja gdje je i čišćeno područje, da uključe radnike koji žele učestvovati te sve institucije koje mogu pomoći da uzmu učešća u akciji.  

Iz Inicijative su uoči akcije istakli kako je dodatna pomoć svih privrednika i građana u vidu doniranja osvježenja za volontere vode, sokova, slatkiša je dobrodošla.  

Također, pozvani su i svi privrednici da doniraju opremu za čišćenje, poljoprivredne makaze, radne rukavice, kese za otpad i maske.

Prva akcija je obavljena na otvorenom i na velikom prostoru, uz puno poštivanje epidemioloških mjera. Svi koji su učestvovali u akciji nosili su maske i pazili na distancu.  

Upućen je i poziv na pravilno odlaganje najlonskih kesa u budućnosti!

Da čišćenje ne bi bilo uzaludno, vrijedi skrenuti pažnju na pravilno odlaganje najlonskih kesa i sličnog otpada kako jači vjetrovi ne bi ponovno razbacali kese i „okitili“ grad negativnim prizorom te da privredni subjekti trebaju imati posebna spremišta za najlon kese i kartone.

Društveno korisne akcije poput ove u razvijenim društvima su standard i uobičajeni dio života građana koji žele biti aktivni učesnici izgradnje boljeg i funkcionalnijeg društva.

Pravila su jednostavna - nema politike, kukanja, kritikovanja, formalnog udruživanja, niti ičije posebne promocije. Samo građani koji dobrovoljno kreću u volontersku akciju da urade ono što se može da društvo oko njih bude bolje.
 
Inicijativa građana „Ko će više? #uraditidobra“ nastala je spontano, kao rezultat želje građana Mostara da urade nešto dobro za sredinu u kojoj žive. Inicijativa je nastala nakon što je Mostarac Adi Đukić na svom Facebook profilu objavio poziv zainteresovanima da poduzmu kolektivne akcije i riješe one probleme u zajednici koji se mogu lako riješiti.  

Odziv na poziv za kolektivni rad je bio iznimno velik. Javili su se vrijedni volonteri i savjesni građani koji će voditi računa o organizaciji, identifikovan prvi problem koji može biti riješen u gradu i dogovorena prva akcija.  

Svi koji žele i mogu uraditi nešto za poboljšavanje sredine u kojoj žive, pozvani su da se priključe inicijativi građana.  
Vodilje inicijative su volonterizam, solidarnost, primjer djeci, upoznavanje, razmjena ideja i podizanje svijesti.  

Zašto #naziv „Ko će više?“

Svi smo se mi kao djeca takmičili. Ko će više, ko će bolje, ko će prije, ko ce brže... Zašto se sada, kad smo odrasli, ne bi takmičili u tome ko će više uraditi dobra za našu zajednicu. I naravno, naučiti i našu djecu pametnoj i društveno korisnoj igri.

Svi koji žele i mogu uraditi nešto za poboljšavanje sredine u kojoj žive, pozvani su da se priključe inicijativi građana.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo