19.03.2021 / 13:39 BiH - Dočekali ih katanci

Logorašima Hercegovine nije dozvoljen ulazak na mjesto stradanja

Logorašima Hercegovine nije dozvoljen ulazak na mjesto stradanja
Foto: Avaz
Mostarski i hercegovački logoraši obilježili su danas 27. godišnjicu raspuštanja logora tzv. „Herceg-Bosne“.

Godišnjica je obilježena ispred Heliodroma u Mostaru, zloglasnog logora, koji predstavlja sinonim stradanja i patnje logoraša Mostara i Hercegovine.

Logoraši su prvi put nakon 27 godina namjeravali položiti cvijeće pred zgradom koja je predstavljala centralni zatvor, ali nisu uspjeli jer ih svega nekoliko trenutaka prije njihovog dolaska na ulazu u prostor Heliodroma dočekala zatvorena kapija s katancem.

“Razočarani smo kao ljudi, jer nam nisu dozvolili da priđemo zgradi koja je sinonim patnje logoraša Mostara i Hercegovine, pa i Bosne, jer je tu bilo logoraša širom BiH. Razočarani smo postupkom rukovodilaca kampusa Sveučilšta u Mostaru, koji je kompletan logor Heliodroma, a ova ograda je, ustvari, granica nakon koje smo prešli u slobodu. Ona simbolizuje naše zatvaranje i, zaista, na sramotu onima koji su kapiju zatvorili da ne priđemo zgradi centralnog zatvora koja je trenutno neupotrebljiva i devastirana. Ovo samo govori o tim ljudima - kazao je Emir Hajdarović, predsjednik Udruženja logoraša Mostar.


Foto: Avaz

On je poručio Udruzi hrvatskih logoraša da, ako žele istinu i pravdu, zajedno obiđu sva presuđena mjesta stradanja i da zajedno polože cvijeće svim žrtvama.

Predsjednik Udruženja logoraša Stolac Amer Đulić je kazao kako je u Heliodromu proveo zadnjih 98 dana boravka po logorima i stekao punoljetstvo.

"Bio je specifičan po mnogim stvarima. Nisu imali hrane. Vodili su na radove po 90 ljudi, od toga bi 10 ili 15 poginulo, po 10 ili 15 bi pobjeglo, jedan broj ranjen. Logor dobro pamtim 27 godina od zatvaranja. Pitam se šta sam bio kriv sa 17 godina”, kazao ne Đulić.


Foto: Avaz

Prema podacima Udruženja logoraša kroz logore tzv. „Herceg- Bosne“ s prostora Hercegovine je prošlo više od 20.000 ljudi, nedužnih muškaraca, žena i djece, od čega je Mostaraca bilo više od 10.000. Tokom rata Bošnjaci Hercegovine su bili zatočeni u 62 logora.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo