16.03.2021 / 17:27 BiH - Potpredsjednik RS

Salkić se susreo s predstavnicima Saveza logoraša BiH i MDD 'Merhamet'

Salkić se susreo s predstavnicima Saveza logoraša BiH i MDD 'Merhamet'
Foto: Fena / Vijesti.ba
Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas se u Banjoj Luci sastao s predstavnicima Saveza logoraša Bosne i Hercegovine, predsjednikom Seidom Omerovićem, predsjednikom Skupštine Mehmedom Begićem i zamjenikom predsjednika Saveza Mirsadom Duratovićem.

Na sastanku se razgovaralo o problemima s kojima se susreću logoraši u Bosni i Hercegovini, a posebno o problemima s kojima se susreću preživjeli logoraši povratnici u ovaj entitet.

Kao jedan od gorućih problema istaknuta je naplata sudskih troškova od bivših logoraša za procese koje su vodili radi obeštećenja zbog torture koju su proživjeli u logorima, koje su organizirale snage bosanskih Srba. Na taj način se žrtve ponovo kažnjavaju nakon što su pretrpjele torture, mučenja u logorima i nakon što sudovi nisu uvažili njihove dokaze i argumentaciju, sada su prinuđeni plaćati sudske troškove.

Salkić je izrazio punu podršku Savezu u njihovom radu i pozvao ih da dodatnu pažnju i podršku usmjere prema preživjelim logorašima koji su se vratili u ovaj entitet. Istakao je da je potrebno dodatno raditi na širenju istine o zločinima koji su počinjeni u logorima širom tog entiteta, te jačati svijest o potrebi memorijalizacije lokacija na kojima su bili logori, kako bi jačala kultura sjećanja.

Podsjetio je na važnost donošenja zakona o zaštiti žrtava torture na nivou Bosne i Hercegovine, te naglasio da se obilježavanje važnih datuma kada su počinjeni zločini nad Bošnjacima u ovom entitetu treba unificirati, kao i to da bi o svakom logoru u Bosni i Hercegovini trebala postojati napisana knjiga.

Nakon sastanka s predstavnicima logoraša, Salkić se sastao s predstavnicima MDD „Merhamet“  Bosne i Hercegovine, predsjednikom Kenanom Vrbanjcem, predsjednikom regionalnog odbora Banja Luka Jasminom Spahićem i predsjednikom „Merhameta“ Srednjo-bosanskog kantona Nerzukom Omerdićem.

Posebno je istaknuta potreba pojačane aktivnost „Merhameta“ u tom dijelu naše domovine, zbog povećanog broja starijih iznemoglih osoba koja su u stanju socijalne potrebe, a posebno u urbanim dijelovima mjesta povratka.

Salkić je zahvalio „Merhametu“ na njihovom radu i podršci koju pružaju povratnicima u bh. entitetu RS. Pozvao je predstavnike „Merhameta“ da i dalje budu aktivni na prostoru RS-a i da izlaze u susret najugroženijim povratnicima.

Istakao je da svi koji imaju mogućnosti trebaju institucionalno i vaninstitucionalno pomagati rad „Merhameta“, posebno zbog činjenice da su unutar te organizacije smogli snage da prevaziđu sve ranije razlike i zajednički djeluju za dobro najugroženijih kategorija u našem društvu, saopćeno je iz njegovog kabineta.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo