11.03.2021 / 09:15 Svijet - Na Aljasci

Prvi susret SAD-a i Kine u Bidenovom mandatu 18. marta

Prvi susret SAD-a i Kine u Bidenovom mandatu 18. marta
Antony Blinken / Vijesti.ba
Američki državni sekretar Antony Blinken sastat će se sa najvišim kineskim zvaničnicima 18. marta na Aljasci, objavio je State Department, što će biti prvi susret u četiri oka visokih predstavnika dvije države od ulaska Joea Bidena u Bijelu kuću.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan također će biti na sastanku u Anchorageu, a sa druge strane će biti prvi diplomata Kine Yang Chei i državni vijećnik Wang Yi. Ovaj susret uslijedit će nakon Blinkenovog prvog prekookeanskog putovanja u Japan i Južnu Koreju, saveznike SAD-a.

Na saslušanju Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, Blinken je sastanak nazvao „važnom prilikom da se iskreno iskažu mnoge zabrinutosti  SAD-a zbog postupaka Kine“.

Također je rekao da će se u razgovorima također istražiti postoje li mogućnosti za saradnju s Kinom.

„Važno nam je što će se prvi sastanak administracije sa kineskim zvaničnicima obaviti na američkom tlu i nakon konsultacija za našim partnerima i saveznicima u Aziji i Evropi“, rekla je Jen Psaki, glasnogovonica Bijele kuće.

Dodala je da bi se na sastanku mogle riješiti “duboke nesuglasice” između dvije zemlje.

Američki predsjednik Joe Biden i njegov kineski kolega Xi Jinping prošlog mjeseca su obavili prvi telefonski razgovor tokom kojeg se nisu usaglasili oko većine pitanja.

Blinken je Yangu u februarskom telefonskom razgovoru rekao da će SAD stati u zaštitu demokratskih vrijednosti u Xinjiangu, Tibetu i Hong Kongu.

SAD kritikuje Kinu zbog tretmana Ujgura, muslimana iz  Xinjianga, nakon što je otkriveno da je stotine hiljada njih zatvoreno u niz kampova, koje kineske vlasti nazivaju centrima za profesionalno obučavanje.

SAD je 4. februara objavio da je „duboko uznemiren“ navodima da su ujgurske žene izložene silovanju u kampovima i pozvao je saveznike da progovore o tome.

Kina odbacuje optužbe.

Blinken je u srijedu pozvao Kinu da dopusti pristup Xinjiangu.

„Bilo bi veoma važno da Kina, ako već tvrdi da se ne dešava ništa, međunarodnoj zajednici dopusti pristup“, rekao je.

Blinken, koji tvrdi da Kina predstavlja najveći izazov za američku vanjsku politiku, vrši pritisak na Peking kako bi osudio vojni udar u Mijanmaru, te govori kako će Washington raditi sa saveznicima da Kinu proglasi odgovornom za prijetnju stabilnosti u Indokini, uključujući Tajvanski prolaz.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo