1°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 2°C

02.03.2021 / 15:32 Svijet - Nikola Pašinijan

Predsjednik Armenije ponovo odbio da potpiše smjenu načelnika Generalštaba

Predsjednik Armenije ponovo odbio da potpiše smjenu načelnika Generalštaba
Foto: Reuters - Vijesti.ba

Predsjednik Armenije Armen Sarkisijan odbio je da potpiše zahtjev premijera Nikola Pašinijana za smjenu načelnika Generalštaba Onika Gasparijana i odlučio da se obrati Ustavnom sudu za preispitivanje ustavnosti zakona o vojnoj službi iz 2017. godine, saopštila je danas pres služba predsjednika.

“Predsjednik republike smatra da je neophodno preduzeti hitne korake za rješavanje političke krize u vezi smjene načelnika Generalštaba oružanih snaga Armenije Onika Gasparijana. Predsjednik je odlučio da ne potpiše prijedlog ukaza. On će se obratiti Ustavnom sudu da ispita ustavnost zakona iz 2017. godine o vojnoj službi i statusu vojnika”, navodi se.

Sarkisijan je ocijenio da je hitno rješavanje pitanja ustavnosti smjene načelnika Generalštaba od najveće je važnosti za bezbijednost i stabilnost u Armeniji i Nagorno – Karabahu, za sprečavanje daljeg raskola u društvu i obnavljanju jedinstva i solidarnosti, prenio je TASS.

On je rekao da će nastaviti da radi na stabilizaciji situacije i pozivao sve strane na razgovore kako bi se došlo do sveobuhvatnog rješenja za sve probleme.

Prema zakonu o vojnoj službi iz 2017. godine, premijer ima pravo da pokrene razrešenje visokih oficira komande vojske, ne navodeći nikakve razloge za to. Predsjednik planira da ospori ovu odredbu.

Predsjednik Armenije koji je prema ustavu ovlašten da imenuje i razriješava šefa Generalštaba po nalogu premijera, u subotu je odbio da potpiše ukaz o smjeni generala.

Poslije toga, Pašinijan je dekret vratio predsedniku. Od tog trenutka, predsjednik ima tri dana da ili potpiše zahtjev za smjenu ili da ga ospori Ustavnim sudom.


(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo