9°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

16.02.2021 / 20:19 Politika - 21. februara

Bojkot izbora u Srebrenici zbog brojnih propusta CIK-a

Bojkot izbora u Srebrenici zbog brojnih propusta CIK-a
Foto: FENA

Inicijativa "Moja adresa: Srebrenica" donijela je odluku o bojkotu ponovljenih izbora koji će se održati 21. februara.

Odluku o bojkotu izbora podržali su kandidat za načelnika ispred ove Inicijative Alija Tabaković, kao i kandidati na listi za skupštinske odbornike.

Šef Izbornog štaba Inicijative Sadik Ahmetović je kazao kako je odluka o bojkotu donijeta jednoglasno.

“Predstavnici svih probosanskih stranaka koji su činili Inicijativu saglasni su sa bojkotom. Odlučili smo se na ovaj korak zbog odluke Centralne izborne komisije BiH da se neće ponoviti izbori poštom. Lideri svih probosanskih stranaka koji čine ovaj blok stoje iza naše odluke”, kazao je on.

On je kao razlog bojkota naveo to što Srebreničanima u dijaspori neće biti omogućeno da ponovo glasaju, a pored toga, smatra Ahmetović, CIK je načinio još nekih propusta zbog kojih su se odlučili na bojkot ponovnih izbora.

Ahmetović je istakao kako je umjesto učešća na izborima Inicijativa odlučila ići pred Ustavni sud BiH.

“Idemo na Ustavni sud BiH apelacijom i mislimo da imamo dovoljno argumenata da dobijemo odluku u našu korist. Ugrožena su ustavna prava naših ljudi koji žive van Bosne i Hercegovine koji nisu glasali na izborima 15. novembra, ne svojom voljom, nego greškom drugih, i da im se to omogući. Najpravednije rješenje bi bilo da se na bazi naše apelacije donese odluka o raspisivanju novih izbora za Srebrenicu. Dakle, da se ponište izbori i na svim redovnim biračkim mjestima, dijaspori, znači u potpunosti da se ponište i donose odluka o novim izborima”, kazao je Ahmetović.

Premijer entiteta RS Radovan Višković smatra kako nije siguran da će Inicijativa “Moja adresa Srebrenica” bojkotovati izbore, te je poručio kako je to “neka podvala Srbima”.

“Bojim se da je riječ o podvali s ciljem da se partije sa srpskim predznakom uspavaju, a da oni, prateći izlaznost, pozovu građane i tako pokušaju napraviti neki rezultat. Pozivam ih da to ne rade. Mi ćemo svoje biračko pravo iskoristiti i apelujem na građane Srebrenice da 21. februara izađu na izbore i iskoriste pravo da glasaju. Mi na te njihove navodne bojkote nećemo reagovati, on za nas ne postoji”, istakao je Višković.

Član Inicijative "Moja adresa: Srebrenica" i bivši načelnik ove opštine Ćamil Duraković je odgovorio Viškoviću kako bojkot nema nikakve veze sa Srbima, već sa demokratskom borbom za prava građana.

“Mi to ne vidimo tako kao Višković i nek' on se ne brine da je ovo podvala Srbima. Mi tražimo samo da se osigura transparentan i demokratski izborni proces, i da onome ko pobijedi na kraju se i čestita. A ne na način kao što je sada da nas uskrate za stotine i stotine glasova Bošnjaka koji žive širom svijeta”, istakao je Duraković.

Potpredsjednik SDA Adil Osmanović rekao je kako je Srebrenica područje gdje je počinjen genocid, gdje međunarodna zajednica nije na vrijeme reagovala i gdje se ne može baš tako poigravati ni kada su u pitanju izbori.

Osmanović je naglasio da je odluka o bojkotu izbora u Srebrenici, uključujući i kandidaturu Alije Tabakovića za načelnika, definitivna i da su veoma male šanse da će ona biti mijenjana. Jedan broj odbornika izabran je na biračkim mjestima na kojima neće biti ponavljanja izbora, ali stav Inicijative je da ni oni ne prihvate mandat u Skupštini Općine Srebrenica.

Inicijativa "Moja adresa: Srebrenica" uputila je predsjednicima osam probosanskih stranaka koje su ih podržale na Lokalnim izborima 15. novembra da dođu na sastanak u Srebrenici 18. februara na kojem će biti govora o bojkotu izbora.

Poziv je upućen predsjedniku SDA Bakiru Izetbegovuću, SBB-a Fahrudinu Radončiću, DF-a Željku Komšiću, SBiH-a Ameru Jerlagiću, PDA Mirsadu Kukiću, Naše stranke Predragu Kojoviću, SDP-a Nerminu Nikšiću i NiP-a Elmedinu Konakoviću.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo