09.02.2021 / 20:39 Politika - Prijateljske zemlje

Ministrici Turković uručeno pismo ministra vanjskih poslova Japana

Ministrici Turković uručeno pismo ministra vanjskih poslova Japana
Foto: Fena / Vijesti.ba
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je primila u posjetu ambasadora Japana Ita Makota povodom 25. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između dviju zemalja.

Japan je Bosnu i Hercegovinu priznao 23. januara 1996., a diplomatski odnosi su uspostavljeni na današnji dan 1996.

Tokom susreta, ambasador Makoto je ministrici Turković uručio pismo ministra vanjskih poslova Japana Motegija Toshimitsua u kojem je navedeno da se prijateljske veze između dviju država razvijaju na raznim poljima, uključujući politiku, privredu, kulturu i sport.

- Od uspostavljanja diplomatskih odnosa prije 25 godina do danas, Japan je aktivno pružao pomoć na očuvanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. U okviru „Inicijative o saradnji na zapadnom Balkanu“, Japan želi da nastavi raditi na podršci međuetničke saradnje i socio-ekonomskim reformama u BiH. Također, na osnovu prijateljstva koje su dvije države gradile posljednjih 25 godina, te povodom ove 25. godišnjice, želim aktivno sarađivati s Vama na daljnjem jačanju prijateljskih odnosa s BiH, i u zajedničkoj borbi protiv globalne pandemije koronavirusa. Iskreno se nadam da će razmjena posjeta između dviju država, uključujući visoke zvaničnike, ponovo biti aktivna nakon kraja ove pandemije koronavirusa - navedeno je u pismu ministra Toshimitsua.

Na današnjem sastanku ministrica Turković je, također povodom 25. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa, ambasadoru uručila pismo za ministra Toshimitsua, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo