03.02.2021 / 16:49 Politika - Sarajevo

Odluke i zaključci sa sjednice Vijeća ministara BiH

Odluke i zaključci sa sjednice Vijeća ministara BiH
VM BIH / Vijesti.ba
Vijeće ministara BiH izjasniće se o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama u drugom krugu glasanja, nakon što danas Prijedlog zakona nije dobio potrebnu većinu za utvrđivanje i dostavljanje Parlamentarnoj skupštini.

Članovi Vijeća ministara BiH obaviće konsultacije prije narednog kruga glasanja u vezi sa sugestijama  koje su predložene na sjednici, a odnose se na inspekcijski nadzor.

Predlagač zakona je Agencija za javne nabavke BiH.

POKRENUTE AKTIVNOSTI ZA IZRADU STRATEGIJE SEKTORA PRAVDE

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva pravde, donijelo je Rješenje o formiranju Radne grupe za izradu Nacrta strategije za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini i Akcionog plana.

Radna grupa se sastoji od 20 članova, među kojima je 15 predstavnika institucija na državnom, entitetskom i nivou Brčko Distrikta BiH, a pet predstavnika organizacija civilnog društva.

Radna grupa će u roku od 90 dana od svog imenovanja sačiniti nacrt strategije za reformu sektora pravde i prateći akcioni plan za njeno provođenje i dostaviti  ga na razmatranje i usvajanje Vijeću ministara BiH, vladama Republike Srpske i Federacije BiH, te Pravosudnoj komisiji Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.

Za rad u Radnoj grupi se ne plaća naknada.

VMBiH UPOZNATO S ODLUKOM PREDSJEDNIŠTVA BiH

Vijeće ministara BiH upoznato je s Odlukom o angažovanju resursa Oružanih snaga BiH na pružanju pomoći civilnim organima u privremenom angažovanju inženjerijskih jedinica na području grada Bihaća, koju je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo na 101. vanrednoj sjednici, održanoj 22. januara 2021. godine.

Pripadnici Oružanih snaga BiH angažovani su na izgradnji pristupnog puta prema kampu „Lipa“ i sanaciji platoa u ovom migrantskom kampu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Utvrđen Prijedlog zakona kojim se omogućava efikasnija zaštita svjedoka

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine jednoglasno je utvrdilo Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine, kojim se omogućava bolja zaštita svjedoka.

Dopunama se vrši usaglašavanje Zakona o parničnom postupku u BiH i Zakona o zaštiti svjedoka pod prijetnjom i ugroženih svjedoka i omogućava svjedocima koji svjedoče pod mjerama zaštite u krivičnom postupku kontinuirana zaštita identiteta u toku naknadnog pokretanja parničnog postupka za naknadu štete.

Riječ je o sistemskom zakonu, koji će bez ikakvih finansijskih implikacija po budžet, omogućiti unaprijeđen zakonski okvir za zaštitu prava žrtava koje su svjedočile u krivičnim postupcima, uključujući i postupke u vezi s ratnim zločinima, organizovanim kriminalom ili trgovinom ljudima.  

Ministarstvo pravde BiH dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnom zakonodavnom postupku, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Usvojen Program ekonomskih reformi BiH za period 2021. - 2023. godina

Program ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine (PER BiH) za period 2021. - 2023. godina, uz sugestije predsjedavajućeg Vijeća ministara i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, usvojen je na sjednici Vijeća ministara BiH.

Direkcija za ekonomsko planiranje će PER BiH dostaviti Evropskoj komisiji, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Program ekonomskih reformi do 2023. godine izrađen je prema smjernicama Evropske komisije i sadrži srednjoročni makroekonomski okvir i okvir fiskalne politike, te sveobuhvatan program strukturalnih reformi s ciljem poboljšanja rasta i konkurentnosti zemlje.

Ključno uporište za ekonomska kretanja u BiH u periodu od 2021. do 2023. godine predstavljat će kretanja privredne aktivnosti u eksternom okruženju i razvoj situacije u vezi s pandemijom virusa Covid-19.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo