2°C
Mostar 10°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

02.02.2021 / 20:09 Svijet - Kritikovali presudu

Prve reakcije na presudu Navalnom

Prve reakcije na presudu Navalnom
Foto: Reuters / Vijesti.ba
Uz Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Njemačka kritikovale su presudu kojom je ruski opozicioni lider Aleksej Navalni osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od tri i po godine.

- Sjedinjene Američke Države duboko zabrinjava odluka Rusije da osudi opozicionog lidera na zatvorsku kaznu - saopštio je američki državni sekretar Antony Blinken.

Blinken je pozvao na bezuslovno i hitno oslobađanje Navalnog, kao i građana pritvorenih tokom skorašnjih protesta.

I Velika Britanija je zatražila hitno oslobađanje Navalnog.

- Presuda targetira žrtvu trovanja, a ne one koji za to snose odgovornost. Prikazuje da Rusija nije u stanju da ispuni osnovne osnove koji se očekuju od odgovornog člana međunarodne zajednice. Tražimo hitno i bezuslovno oslobađanje Alekseja Navalnog i demonstranata i novinara privedenih tokom posljednje dvije sedmice - rekao je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

Presudu ruskom opozicionom aktivisti Heiko Maas, njemački šef diplomatije, označio je kao udarac vladavini prava u Rusiji.

"Predstavlja gorki udarac na osnovne slobode i vladavinu prava", napisao je Maas na društvenoj mreži Twitter, označavajući presudu kao arbitrarnu.

Aleksej Navalni, ruski opozicioni lider osuđen je na zatvorsku kaznu od tri i po godine po optužbi da je prekršio uslovnu kaznu na koju je bio osuđen 2014. godine.

Vrijeme izdržavanja kazne bit će mu umanjeno za period koji je proveo u kućnom pritvoru - pa će u zatvoru ukupno boraviti dvije godine i osam mjeseci, izjavio je njegov pravni zastupnik.

Ruska zatvorska služba, koja ga je optužila za kršenje uslovne kazne za navodne prevare i pranje novca, tražila je zatvorsku kaznu u trajanju od tri i po godine.

(Vijesti.ba / VOA)

Izdvajamo