15°C
Mostar 17°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 15°C

26.12.2020 / 11:20 KORONAVIRUS - Covid-19

U Srbiju će u januaru biti isporučeno 50.000 doza Pfizerovih vakcina

U Srbiju će u januaru biti isporučeno 50.000 doza Pfizerovih vakcina
Ilustracija

Epidemiolog Predrag Kon najavio je da će tokom januara u Srbiju svake sedmice dolaziti nove količine Pfizerove vakcine protiv koronavirusa, što znači isporuku oko 50.000 doza, dok se u februaru očekuje duplo veći broj doza.

Kon, koji je član vladinog Kriznog štaba za borbu protiv epidemije, rekao je da je Srbija u prvom kvartalu očekivala 340.000 doza vakcina, uključujući i kineske i ruske vakcine, ali da će stići oko 290.000, jer Pfizer ne uspijeva isporučiti sve tražene količine.

"Očekuje se i dalji rad Agencije za lijekove i medicinska sredstva, testiranja uzoraka kineskog i ruskog proizvođača koje su dobili... Ne možemo očekivati da svaki dom zdravlja ima sve tri vrste vakcine. Ako neko želi vakcinu isključivo jednog proizvođača, onda će možda morati sačekati", rekao je Kon za Nova S.

Kon je rekao da Srbija godinama sprovodi vakcinaciju protiv gripe sa oko 300.000 doza, što znači da će približne brojeve ostvariti već tokom prvog tromjesečja.

Govoreći o epidemiološkim mjerama, Kon je najavio da će u ponedjeljak, 28. decembra, biti saopćeno koja će ograničenja biti na snazi u Srbiji za predstojeće praznike.

"Svi smo spremni javno reći da smo protiv popuštanja i proslave Nove godine. Bolnice su i dalje pune, imamo veliki broj ljudi na intenzivnoj nezi i na respiratoru. Slavlje uz pjevanje je potpuno neprihvatljivo i nikako ne sme smije biti dozvoljeno", rekao je Kon.

On je naveo i da se poslije Pfizerove vakcine protiv korone, koju je primio prije nekoliko dana, osjeća dobro, a da su bolovi u ruci trajali samo jedan dan.

(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo