15°C
Mostar 19°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

09.12.2020 / 19:07 Fudbal - Kvalifikacije za Mundijal

Španci od FIFA-e traže da se skloni zastava i da se ne intonira himna Kosova

Španci od FIFA-e traže da se skloni zastava i da se ne intonira himna Kosova

Zbog zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova FIFA i UEFA se nalaze u problemima, a ova reprezentacija ja u žrijebu kvalifikacija za Mundijal smještena u grupu B sa Španijom, Švedskom, Grčkom i Gruzijom.

Kako Španija ne priznaje Kosovo pojavile su se špekulacije da oni ne žele igrati protiv Kosova, a to nije daleko od istine.

Naime, španski mediji danas pišu kako će Fudbalski savez Španije tražiti od FIFA-e da se mečevi s Kosovom igraju pod posebnim uslovima, koji su zaista krajnje bizarni.

Iz Španije traže da se na utakmicama s Kosovom uklone sva obilježja, odnosno zastave, ali i da se ne intonira himna ove međunarodno priznate države.

Španska ministrica vanjskih poslova Arancha Gonzalez Laya je rekla da je jasno da će se utakmice s Kosovom odigrati jer se gledaju pravila FIFA-e, a ne međunarodno pravo o priznavanju država.

“Gledaju se pravila FIFA-e, a ne međunarodno pravo o priznavanju država. To što mi ne priznajemo Kosovo ne znači da ta zemlja ne učestvuje u sportskim takmičenjima. Već smo igrali s Kosovom na Mediteranskim igrama i Svjetskom prvenstvu za mlade rukometaše. S FIFA-om ćemo se dogovoriti oko nekih uvjeta”, rekla je Arancha.

Od svih reprezentacija zemalja iz ove grupe, jedino Švedska priznaje Kosovo, a Španija je posebno glasna u nepriznavanju jer vidi paralelu u odnosima Katalonije i nje.




(Vijesti.ba / SC)

Izdvajamo