10.11.2020 / 08:16 Politika - Kandidatkinja SBB-a

Prašović-Gadžo: Bila sam glas građana kao novinarka, biću i kao načelnica

Prašović-Gadžo: Bila sam glas građana kao novinarka, biću i kao načelnica
Foto: Vijesti.ba

U razgovoru za Vijesti.ba Prašović-Gadžo je govorila o kandidaturi, kampanji, planu i programu za Novi Grad.

Sanela Prašović-Gadžo kandidatkinja je SBB-a BiH za načelnicu Općine Novi Grad u Sarajevu. Magistar je odnosa s javnošću, trenutno radi na doktorskom studiju komunikacijskih nauka.

Za rad u novinarstvu dug 27 godina dobila je brojne domaće i inozemne nagrade. U zadnje dvije godine je zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

- Koji su motivi zbog kojih ste se odlučili kandidirati za načelnicu?

PRAŠOVIĆ-GADŽO: Moja kandidatura je predložena na sjednici Predsjedništva SBB BiH i ja sam prihvatila kandidaturu. Predstavlja mi to čast jer na području Općine Novi Grad živim cijeli svoj život i usudim se usvrditi da odlično poznajem stanje.

- Šta vidite kao glavne probleme u Novom Gradu?

PRAŠOVIĆ-GADŽO: Na podučju Općine Novi Grad prisutni su mnogobrojni problem. Neki od njih su problem saobraćaja u mirovanju pa imamo parkiranje vozila na trgovima umjesto na parking prostorima. Posljedica toga su polomljene ploče na trgovima u gotovo svim naseljima. Taj se problem mora riješiti planiranom rekonstrukcijom postojećih parking prostora, etažnom dogradnjom istih i građani moraju imati besplatan parking kod svojih domova.

Problem je i deponija Smiljevići, netransparentnost trošenja budžetskog novca, stranačka zapošljavanja u Općini dok mladi godinama čekaju na birou za zapošljavanje. Problem je i neredovna linija gradskog prijevoza na lokaciji rubnih naselja. Problem je i gradnja stambenih cjelina temeljem želja određenih investitora a ne temeljem pažljivog planiranja infrastrukturnog razvoja Općine. Mogla bih zasigurno cijeli ovaj intervju pretvoriti u navođenje problema.

Ukoliko pobijedite na predstojećim izborima, koji će biti prioriteti u vašem radu?

PRAŠOVIĆ-GADŽO: Moj prioritet će biti da se uvede red. Odmah ću krenuti u realizaciju projekta transparentnosti općinskog budžeta. Na taj način se spriječava pogodovanje i manipulaciju novcem građana. Otvorit ću budžet Općine Novi Grad Sarajevo prema javnosti, prema građanima, kako bi upravo građani iz svoga doma mogli u bilo kojem trenutku imati uvid u budžetske stavke. I ne samo to, svim građanima putem besplatne aplikacije omogućiti ću transparentan uvid u isplate iz budžeta Općine Novi Grad Sarajevo! To znači jednim klikom vidljive i transparentne sve isplate, dnevnice zaposlenika općine, plaće i slično. Ovim načinom otvaranja prema građanima, Općina Novi Grad Sarajevo postiže najviši mogući nivo  transparentnosti i sprječava mogućnosti za nepotizam i stranačko zapošljavanje u Općini zbog „kupovanja“ izbornih glasova. Uz navedeno, ovim projektom se zaustavlja i dodjeljivanje poslova, donacija i drugih vrsta isplata po kriterijima političke ili rodbinske povezanosti, kao i neprimjereno trošenje budžetskih sredstava. To je važno jer u BiH građani smatraju da je korupcija izuzetno raširena na lokalnom nivou i ja želim da se svaka marka iz općinskog budžeta vidi, da se jasno za nju zna.  Druga stvar koja je iznimno bitna jeste da se ovakvim transparentnim načinom rada postiže  veliki korak u suzbijanju i borbi protiv korupcije na lokalnom nivou.  

Dalje, uvest ću digitalizaciju rada općinskih službi kroz savremeni program informisanja građana. Poznato je da digitalizacija vodi učinkovitijem, transparentnijem i bržem poslovanju što pridonosi kvaliteti i boljem standardu života građana. Želim uvesti rješenje koje ubrzava proces obrade i praćenja predmeta koje su građani predali Općini. Putem programa  građani mogu u svakom trenutku doznati stepen riješenosti svog predmeta. Program je dostupan putem računara,  tableta ili mobilnog uređaja, a sve informacije se generiraju u realnom vremenu. Građani će moći  vidjeti kod kojeg općinskog  službenika je njihov predmet i  šta se poduzelo s istim u vezi. To će ujedno i meni kao načelnici omogućiti veći uvid u rad općinskih službenika. Smatram da je vrijeme da građani imaju kontrolu nad procesima unutar općinskog rada jer građani su ti koji pune svojim novcem budžet.

Želim i da penzioneri imaju svoje klubove. Izuzev toga, pripremam projekat jedne vrste narodne kuhinje za penzionere u potrebi, a koja bi bila restoranskog tipa. Obraćali su mi se penzioneri koji imaju tu vrstu potrebe i moramo to učiniti na dostojanstven način.

Već sam rekla da ću odmah početi raditi na rješavanju pitanja parkinga koji će biti besplatan, adekvatan i riješen uz tehničku zaštitu.

Prioritet mi je implementirati projekat senzornih soba za djecu s poteškoćama u razvoju.

Dalje, moramo urediti i zaštiti zelene površine, parkove, šetnice. Devastacija tog dijela prostora na području Općine Novi Grad Sarajevo je dostigla nedopustive razmjere i to se mora zaustaviti i nastojati hitno popraviti stanje. Naime, za razliku od modernih gradova, koji razmišljaju ekološki i napredno, danas grad Sarajevo ima svega 10m2 zelenih površina, parkova, od 300 m2 koliko je preporučeno  za zdrav život u urbanim sredinama po stanovniku! U Novom Gradu Sarajevo se uništavaju već postojeći parkovi i već postojeće zelene površine se betoniraju, pretvaraju u građevinsko zemljište! Parkovi se u Novom Gradu Sarajevo uništavaju zbog izgradnje parkinga što je pogrešno. Cilj je da sačuvamo svaki kvadratni metar parkova a da se rješavanju problema saobraćaja u mirovanju pristupi planski i izgradnjom podzemnih i nadzemnih garaža.  

Ja sam svojim Programom  planirala i aktivnost čišćenja korita i obale rijeka Miljacke i Bosne koje protječu kroz područje Općine Novi Grad Sarajevo. Uređenje obala okolišni je prioritet urbanih sredina a Općina Novi Grad Sarajevo mora postati urbana sredina za život građana a ne spavaonica u koju je sada pretvorena.  

Odmah ću tražiti registar od ratnih dejstava oštećenih fasada, jer to je sramotno da postoji 25 godina od završetka rata.

Gradski prijevoz za rubna naselja mora biti redovan i mora se realizirati temeljem plana vožnje.

Također želim da se konačno riješe i problemi koji otežavaju život građana u rubnim naseljima, od neadekvatnih cesta, preko problema vodosnabdjevanja i kanalizacije.

U skladu sa urbanističkim planom urediti lokalitet na Žuči, Mojmilu, Saraj Polju i Dobrinji- lokacijama gdje su se u ratu 1992-1995. vodile odlučujuće borbe za odbranu grada i taj prostor opremiti info tablama sa sadržajem o određenim događajima, kao  i odmorištem za turiste.

Želim osnovati općinsku Službu koja će funkcionirati kao Centar za pomoć privrednom sektoru.

Izdvajanja za podršku poljoprivrednom razvoju želim podići i usmjeriti značajnije prema onima koji proizvode za tržište i žive od poljoprivredne proizvodnje. Želim uključiti mlade u procese odlučivanja na području Općine Novi Grad, na način da se čuje njihov glas, da se slušaju njihova mišljenja i savjeti. Pokrenuti i osnažiti djelovanje mladih Novog Grada kroz strukturalne i planirane projekte volontiranja i aktivizma mladih, te dati  podršku volonterskom radu mladih tokom studiranja. Onemogućiti zapošljavanja preko stranačkih i rodbinskih veza u općini. Ima toga još mnogo za uraditi.



Odlučili ste se da ne održite niti jedna javni skup, kako vodite kampanju i kakve su reakcije s terena, od ljudi?

PRAŠOVIĆ-GADŽO: Držim da je sada u vrijeme pandemije i u danima kada naši sugrađani nažalost umiru od bolesti COVID-19 najvažnije voditi računa o zaštiti zdravlja i života građana. Kada sam kao generalna sekretarka SBB-a donijela odluku da nećemo ići sa predizbornim okupljanjima i skupovima uradila sam to iz bojazni da bi broj oboljelih i zaraženih mogao porasti.

Danas, nažalost, pratimo i da se upravo to i dogodilo. Iskreno, dobro je da sam povukla pravi potez i ne mogu da shvatim toliku neodgovornost drugih stranaka koji organizuju skupove sa velikim brojem građana. Ako sam svojom odlukom spasila jedan život, ja sam sretna.

Dalje, Savez za bolju budućnost BiH je stranka koja se odgovorno ponaša i ne može nam kampanja biti prioritet nad zdravljem stanovništva. S druge strane, ja osobno kampanju vodim na jedan umjeren način, najviše preko društvenih mreža, te obilaskom naselja uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Građani to odobravaju, razumijemo se i imam njihovu veliku podršku. Stotine poruka primam svakodnevno i uistinu se trudim svima odgovoriti, saslušati njihove probleme, tražiti rješenja zajedno sa njima. Bila sam glas građana i kao novinarka i to sam ostala i kao političarka.

Nedavno je na TVSA održana zenimljiva debata, u kojoj ste sučelili argumente sa svojim protukandidatima, kakve su bile reakcije nakon debate?

PRAŠOVIĆ-GADŽO: Reakcije su bile odlične. Mnogo, uistinu mnogo poruka i poziva sam dobila a i na terenu su me susretali građani i odobravali i podržavali moje stavove izrečene u emisiji.

Znate, meni osobno je teško sudjelovati u takvim emisijama jer sve znam kako to funkcionira. Hiljade uživo dijaloških i svih drugih emisija sam uradila kao urednica i ja vidim kada voditelj ima fleksibilniji odnos prema nekome, vidim i čujem glas iz slušalice u uhu voditelja koji mu glasno iz režije daje instrukcije, no smatram da nije primjereno da voditelj uporno prekida kandidate koji javnosti žele predočiti neke informacije.

Televizija kao medij treba biti prijenosnik informacija koje im određene osobe prezentuju. Voditelj uvijek mora biti u funkciji prijenosnika informacija na način da gostu omogući da iznese svoje statove. Ukoliko voditelj želi da dominira i kontinuirano prekida sagovornika, to dovodi do toga da informacije ne mogu na adekvatan način biti prezentirane gledateljima, a televizija kao medij gubi svoj osnovni smisao. Danas nažalost gledamo na brojnim tv stanicama da voditelji žele dominirati pa bezbroj puta neprimjereno prekidaju gosta, ne daju mu da završi i izgovori misao, itd.

No, ja se znam dosta dobro izboriti s tim jer poznajem tu profesiju i situaciju. U debatama se suočavamo i iznosimo stavove i tvrdnje. Tu nema polaganog razgovora uz kaficu. Debata je borba mišljenja. U ovoj debati ja sam slušajući i gledajući sve što se oko mene dešava, odlučila biti glasna, nastojati da predočim argumente o neistinitim tvrdnjama,manipulacijama i lošem radu prethodnog načelnika Efendića, nastojala sam prezentirati glavne smjernice mog izbornog programa. Sudeći prema pozitivnim reakcijama javnosti i tomu što sam dan poslije pobijedila u anketi za izbor načelnika Općine Novi Grad, uradila sam u toj debati dobar posao.

- Kakav je položaj žena danas u politici. Kakvo je Vaše iskustvo, prošlo je više do pola kampanje kakav je odnos prema ženi kandidatkinji za načelnicu kako od građana tako od političkih suparnika?

PRAŠOVIĆ-GADŽO:  Nažalost, pozicija žene u politici u našoj državi nije na adekvatnom nivou. Ovdje se žena nipodaštava, vrijeđa, potcjenjuje, umanjuju se njene sposobnosti, degradira se. No, prije svega, žena u politici se vrijeđa. Semir Efendić je 2013. izrekao uistinu skandaloznu uvredu za žene u BiH kada je komentirao rad Kluba parlamentarki. Podsjećam, on je tada rekao: “Većina žena koje djeluju kroz različite ženske organizacije u javnoj komunikaciji pokazuju izuzetno visoku dozu frustracije. Mislim da se uglavnom radi o različitim ličnim frustracijama koje se dodatno povećavaju djelovanjem kroz ženske organizacije, a onda se pokušavaju liječiti djelovanjem u javnom prostoru, gdje se cijelo društvo proglašava krivcem za nečiju ličnu situaciju“.

Ovakvo stajalište možda i u najbližem definira poziciju žena u politici danas u Bosni i Hercegovini. Ako se upustimo u malo dublju i detaljniju analizu medijskih tekstova i sadržaja, vrlo često nailazimo na potvrdu diskriminacijske prakse, stereotipiziranje i objektivizaciju žena. Ovdje je jako važno naglasiti da je, ukoliko se ženama i da prostor u medijima, on uglavnom senzacionalističkog karaktera.

Ovih dana smo svjedočili i brutalnim uvredama koje sam ja dobila od simpatizera i članova Naroda i Pravde koji su me vrijedjali u nekoliko navrata jer sam pobijedila u anketi za odabir načelnika. Te uvrede su stizale preko društvenih mreža. Objavila sam javno uvredu  sa facebook profila na čijoj se naslovnoj fotografiji u društvu nalazi i kandidat NiP-a za načelnika, Adnan Delić, tu je i logo njegove humanitarne organizacije, kao i nekoliko članova stranke Narod i pravda koji su kandidati na predstojećim izborima. Vrijeđana sam jer sam protukandidat Deliću na brutalan i primitivan način. To možda i najbolje pokazuje sliku stanja, odnosa te političke opcije prema ženi, kao i prethodno odnos Efendića prema ženama. Oni nemaju što da kažu na moj izborni program jer im se vjerovatno sviđa pa me vrijeđaju na primitivan način. Mene s tim nisu ponizili već sebe. S druge strane, uvrede i napadi na osobnoj razini  znače da nemaju nikakav politički argument.
Također, želim poručiti svim botovima koji djeluju u službi mojih protukandidata da je ružno što ostavljaju prijeteće objave tipa - „Nećeš dugo“. Ja se ne plašim takvih komentara.

- Bili ste nedavno u posjeti Sandžaku što je mnoge iznenadilo ali i dalo vama kao kandidatkinji ogromnu podršku građana porijeklom iz Sandžaka koji žive na području Općine Novi Grad. Možete li nam otkriti nešto više o tome?

PRAŠOVIĆ-GADŽO:  Sigurna sam da vi znate da su moji roditelji porijeklom iz Sandžaka. Rahmetli otac Halil je iz sela Kladnica u blizini Sjenice, a mama Hajra je iz Nove Varoši. Planirala sam sa članovima moje porodice ovu posjetu. No, nisam planirala da će biti toliko emotivno. Bila sam prvo u Novoj Varoši kod mojih daidža, a potom u Sjenici i Kladnici kod rodbine i prijatelja s tatine strane. Posjetila sam mezar rahmetli djeda Maha Prašovića koji je poznat u tom kraju jer je bio istaknuti partizan, heroj iz Drugog svjetskog rata. Obišla sam mezar, staro porušeno ognjište na našem imanju i voljela bih na mjestu stare kuće napraviti mali dom da mogu otići i boraviti duže kada mi to prilike dozvoljavaju.

Ja nikada nisam krila svoje porijeklo. Ponosna sam na njega. Moje prezime sve govori. Sandžaklije su ponosan i hrabar narod. Pamte sve. Pamte i brutalne uvrede koje je izgovorio Semir Efendić kada je rekao da Bošnjaci koji su iz Sandžaka, Crne Gore, Kosova… nisu Bošnjaci. Sandžaklije su moja porodica, moji prijatelji i moja podrška ogromna na ovim izborima jer moju borbu doživljavaju kao svoju. No, ja sam i rođena Sarajka, magistar sam odnosa s javnošću, 27 godina sam radila kao urednica, novinarka, ratna reporterka i dobila sam brojna domaća i ino priznanja. Privatnu uspješnu firmu sam vodila deset godina. Unatrag dvije godine sam ostvarila i zapažen i učinkovit rad i kao zastupnica u Parlamentu FBiH. Naši građani to znaju, vide, daju mi podršku jer sam potpuno realizovana ušla u politiku. Nije mi potrebna politika niti pozicija da bih se ostvarila. Politika je za mene način da poduzimam radnje kako bi svim građanima bilo bolje a ne samo onima sa partijskim knjižicama. Sva naša djeca moraju imati jednake šanse.

- Kakva načelnica ćete Vi biti?

PRAŠOVIĆ-GADŽO:  Ja ću biti načelnica koja će brinuti o svakom stanovniku Općine Novi Grad. Svi stanovnici će biti ravnopravno i jednako tretirani. Svima ću jednako pomagati i truditi se da njihov život bude bolje u dijelu koju Općina može učiniti. Vrata mog ureda biti će otvorena za građane kada god mi posao to bude dozvoljavao. Neću imati službeno vozilo, vozača, ni kartice za reprezentaciju. Biti ću načelnica kojoj će obilazak terena i razgovori sa građanima biti prioritet i svakodnevni dio radnih obaveza. Biti ću načelnica koja je njihov glas.




(Vijesti.ba)

Izdvajamo