0°C
Mostar 5°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 3°C
Bihać 0°C

30.10.2020 / 10:56 BiH - Migrantska kriza

Nastavlja se trend smanjenja novopristiglih i registrovanih migranata u BiH

Nastavlja se trend smanjenja novopristiglih i registrovanih migranata u BiH
Foto: Služba za poslove sa strancima

Služba za poslove sa strancima od početka 2020. godine registrirala je 13.683 migranta koji su iskazali namjeru podnošenja zahtjeva za azil, što je za 45 posto manje u odnosu na isti period prošle godine kada je Služba registrovala 25.076 migranta koji su iskazali namjeru za azil.

U ovom mjesecu Služba je registrirala 1.207 migranata koji su iskazali namjeru za azil, što je za 34 posto manje u odnosu na mjesec septembar ove godine kada je registrirano 1.837 migranata, čime se nastavlja trend smanjenja novopristiglih i registriranih migranata u Bosni i Hercegovini - saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Kao rezultat kontinuiranog provođenja operativnih aktivnosti, Služba za poslove sa strancima je u proteklih sedam dana zbog nezakonitog ulaska ili boravka izrekla mjeru protjerivanja za 13 stranih državljana sa zabranom ulaska i boravka u Bosni i Hercegovini, među kojima su državljani Afganistana, Pakistana i Iraka.

Navedeni strani državljani su stavljeni pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja s teritorije Bosne i Hercegovine.

U saopćenju se navodi da je u posljednjih sedam dana Služba za poslove sa strancima udaljila je 11 stranih državljana među kojima su četiri državljanina Turske, četiri državljanina Albanije, dva državljanina Afganistana i  jedan državljanin Sirije.

Stranim državljanima su prethodno izrečene mjere protjerivanja, te su do udaljenja s teritorije Bosne i Hercegovine boravili pod nadzorom u Imigracionom centru.

Na osnovu Sporazuma o readmisiji s Republikom Srbijom, državljanin Sirije i državljani Afganistana su vraćeni u Republiku Srbiju, dok su državljani Albanije i Turske vraćeni u zemlje porijekla.

U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 6.377 migranata - navodi se u saopćenju Službe za poslove sa strancima. 




(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo