10°C
Mostar 14°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

26.10.2020 / 15:23 KORONAVIRUS - Darija Kisić Tepavčević

U bolnicama u Srbiji trenutno 730 covid pacijenata

U bolnicama u Srbiji trenutno 730 covid pacijenata
Darija Kisić Tepavčević / Vijesti.ba
U bolnicama u Srbiji trenutno se nalazi oko 730 pacijenata oboljelih od covida 19, kazala je u ponedjeljak zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Darija Kisić Tepavčević i dodaje kako su se počele puniti i privremene bolnice.

Ona je navela da su najefikasnije mjere, dok se ne pojavi vakcina protiv koronavirusa, nošenje maski i održavanje distance.

Kako kaže, svjetska populacija je sada otpornija na virus u odnosu na početak godine, ali da je i dalje veliki broj novozaraženih i da se još uvijek ne zna dovoljno koliko dugo imunitet na virus može trajati.

Upitana hoće li u Srbiji biti uvedene radikalnije mjere, kakve viđamo svuda u svijetu, Kisić je rekla da kada bi se svi pridržavali propisanih mjera ne bi bilo potrebe za uvođenjem novih, rigoroznijih mjera.

"Osobno nisam pristalica kaznene politike. Ne mogu precizirati odgovor hoće li će i kada će biti pooštrene mjere. Međutim, ne možemo dozvoliti da se virus širi", navela je Kisić.

Pojašnjava da su europske i svjetske zemlje, gdje su pooštrene mere, došle do točke kada je zdravstveni sustav prepun i kada više nemaju izbora.

Kisić je podsjetila kako je strategija u Srbiji da se privremene bolnice počnu popunjavati kada kapaciteti zdravstvenog sustava budu popunjeni 60 do 70 posto, što je slučaj u ovom trenutku.

Svjetski je trend da se bolnički liječe samo pacijenti sa srednje teškim i teškim upalama pluća.

Noćna mora svakog zdravstvenog sustava je, kako je rekla, da dođe u situaciju da ne može zbrinuti sve oboljele od covida 19.

Kisić je istaknula kako je Srbija daleko od toga ali da se spremaju na najgori scenarij, prenosi Tanjug.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo