3°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

10.10.2020 / 08:34 Košarka - NBA i dalje čeka prvaka

Heat u infarktnom finišu “preživio” prvu meč-loptu Lakersa

Heat u infarktnom finišu “preživio” prvu meč-loptu Lakersa
Foto: Agencije / Vijesti.ba
Miami Heat i dalje “živi” u seriji velikog NBA finala. U infarktnoj završnici ekipa s Floride spasila je prvu meč-loptu Los Angeles Lakersa i smanjila u ukupnom omjeru na 2-3. NBA liga tako će još malo sačekati da dobije novog prvaka…

Heat je u nekoliko navrata tokom petog susreta finala imao dvocifrenu prednost, ali u zadnjoj četvrtini Lakersi tope razliku i prelaze u blago vodstvo.

Rasplet se odigrao u zadnjih dvadesetak sekundi, kada je fenomenalni Jimmy Butler pogodio sa linije slobodnih bacanja za jedan poen viška Miamija (109:108). Zatim Lakersi izvode dobru akciju, da bi Danny Green ostao sam kao duh na šutu za tri poena i – promašio.

Ispostavilo se da je to bio ključni udarac za Jezeraše, koji prave brzi faul nad Tylerom Herroom, a rookie Heata hladnokrvno pogađa bacanja za konačnih 111:108. LeBron James je pokušao s pola terena, uz zvuk sirene, ali bezuspješno.

Miami je tako postao prva ekipa koja je u ovosezonskom play-offu nanijela dva poraza Lakersima.

Bio je to fantastičan obračun dva superstara. Jimmy Butler je upisao triple-double od 35 poena, 12 skokova i 11 asistencija. Na drugoj strani James je zabilježio 40 poena i 13 skokova te ujedno postao prvi igrač nakon Jerryja Westa sa više od 1.500 poena u NBA finalima.

Naredni susret serije igra se u noći između nedjelje i ponedjeljka (1.30 sati ujutro po našem vremenu).

(Vijesti.ba / SCsport)

Izdvajamo