13°C
Mostar 19°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 22°C
Bihać 16°C

08.10.2020 / 08:28 Fudbal - Prvi korak prema Euru

Zmajevi na Grbavici dočekuju Sjevernu Irsku

Zmajevi na Grbavici dočekuju Sjevernu Irsku

Skoro je prošla godina otkako je nogometna reprezentacija BiH porazom u Atini od Grčke izgubila šansu da se kroz kvalifikacije domogne Evropskog prvenstva.

Od tog trenutka čekamo novu šansu za plasman na EP, tačnije utakmice baraža.

Sve se trebalo odigrati još u martu. Dušan Bajević je prethodno imenovan za selektora koji je na raspolaganju imao malo vremena da se upozna sa reprezentativcima i pokuša vratiti pozitivnu energiju u nacionalni tim.

Potom se desila pandemija i sve se promijenilo. Susret za Sjevernom Irskom, umjesto u martu, igrat ćemo danas, 8. oktobra. Princ sa Neretve dobio je i više nego dovoljno vremena da se upozna sa igračima, uz još dvije utakmice novog izdanja Lige nacija (protiv Italije i Poljske) koje su mu poslužile da vidi s kakvim materijalom raspolaže.

Situacija nije idealna, kuburimo s povredama i izostancima, ali glavni aduti su tu. Igramo na domaćem terenu. Mada Grbavica neće biti ispunjena, u ovim okolnostima ipak nešto znači i to što će biti prisutno 1.800 gledalaca na tribinama.

Sjeverna Irska je rival kojeg smo već savladali dva puta u prošlom izdanju Lige nacija.

Dakle, Zmajevi su favoriti i od te uloge ne treba bježati. Već je potvrditi večeras. Nema opravdanja za neuspjeh.

Susret počinje u 20.45 sati, glavni sudija je iskusni Španac Antonio Mateu Lahoz.

Bolji iz ovog duela igrat će narednog mjeseca s pobjednikom meča Slovačka – Republika Irska za konačnu nagradu, ulaznicu na Euro. Iskreno vjerujemo da će to biti reprezentacija BiH.



(Vijesti.ba / SC)

Izdvajamo