06.10.2020 / 10:49 Politika - Apel dijaspori

Šotrić: Registrujte se večeras do ponoći i glasajte za Mostar

Šotrić: Registrujte se večeras do ponoći i glasajte za Mostar
Sergio Šotrić / Vijesti.ba
Ugledni Mostarac Sergio Šotrić apelovao je na sve Mostarce koji žive u dijaspori da se večeras do ponoći registruju kako bi mogli ostvariti svoje biračko pravo na lokalnim izborima koji će u gradu na Neretvi biti održani 20. decembra.

U nastavku Šotrićev Facebook status prenosimo u cjelosti:

5 (minuta) do 12 (godina) - registruj se danas (do ponoći) i glasaj za Mostar.

Već 25. avgusta uputih javni poziv Mostarkama i Mostarcima, koji započeh riječima:

„Nikad me neće okupirati apatija, nikad me neće zarobiti razočarenje, nikad me neće napustiti rodna gruda - nikad se jačima i nadmoćnijima predati neću - jer sam Mostarac, od rođenja, do danas, kako u Mostaru, tako i u cijelom svijetu“.

Mostarke i Mostarce, koji privremeno žive/borave izvan Bosne i Hercegovine, iskreno pozivam i molim, da (ako to nisu učinili do sada), danas 6. oktobra 2020. do 24 sata (krajnji rok) nađu 5 minuta slobodnog vremena i da se registruju za glasanje na izborima za Mostar (kako bi mogli ostvariti svoje biračko pravo na predstojećim lokalnim izborima).

Prijava uopšte nije komplikovana, zahtijeva samo malo volje i trenutak slobodnog vremena. Detaljnje upute o tome kako da se registrujete, možete naći na internet stranici Centralne izborne komisije (CIK): www.izbori.ba.

Kako bih vam olakšao traženje potrebnog "obrasca prijave za glasanje izvan BiH" na internet stranici CIK-a, nudim vam ovdje direktan link, sa kojeg možete skinuti i/ili isprintati ovaj obrazac:

https://www.izbori.ba/Documents/Lokalni_izbori_2020/Mostar/03/PRP_1_BH_Obrazac_za_glasanje_izvan_Mostar_BiH-BOS.pdf

4 koraka do vaše registracije:

1. Isprintajte, popunite i na kraju potpišite obrazac „prijave za glasanje izvan BiH“.

Napomena: podatke u obrascu popunite čitko - velikim štampanim slovima. "Obrazac prijave za glasanje izvan BiH" treba biti potpisan istovjetno kao i kopija dokumenta koji prilažete (pasoš BiH ili lična karta BiH ili vozačka dozvola);

2. Skenirajte vaš popunjeni i potpisani obrazac (ukoliko ga namjeravate slati putem e-maila);

3. Fotografišite (npr. telefonom) dokaz o vašem identitetu (npr. jedan od sljedećih ličnih dokumenata:
a) stranicu iz vašeg važećeg BiH pasoša na kojoj se nalazi vaša fotografija, ili npr:

b) vašu važeću bh. ličnu kartu, ili npr.

c) vašu važeću bh. vozačku dozvolu).

4. Popunjen i potpisan "obrazac prijave za glasanje izvan BiH" + zajedno sa i kopijom (fotografijom) dokaza o vašem identitetu (vidi gornju tacku 3.), pošaljite telefaksom na sljedeće brojeve: +387 33 251 333 i +387 33 251 334,

ili jednostavno elektronskim putem na e-mail: [email protected].

Ukoliko budete imali dodatnih pitanja u vezi popunjavanja obrasca, procedure slanja dokumenata putem fax-a ili e-maila ili ako budete imali bilo kakvih nejasnoća i/ili ako budete trebali pomoć u vezi registracije, preporučujem vam da danas (do 24 sata) putem Vibera ili WhatsApp-a besplatno kontaktirate nezavisni servis za građane „Glasaj iz dijaspore za Mostar“: 00387 61 425 219, 00387 61 424 856.

Lično sam se uvjerio u ljubaznost, strpljivost i kompetentnost ovih aktivista, koji se raduju da vam pruže pomoć i/ili odgovore na pitanja, kako da savladate registraciju, te da vam izravno pomognu, da za nekoliko minuta završite "ovu mostarsku domaću zadaću".

Glasanje na predstojećim lokalnim izborima u Mostaru (nakon dugih 12 godina bez izbora) je osnovno ljudsko pravo.

Glasanje na predstojećim lokalnim izborima u Mostaru je, ne samo osnovno ljudsko pravo, nego i obaveza svake Mostarke i svakog Mostarca, bez obzira na kojem meridijanu trenutno žive, bez obzira koje su im trenutno geografske dužine i širine.

Kako iz Mostara - tako i iz daljine.
5 (minuta) do 12 (godina) - registruj se i glasaj za Mostar!

Mostar je ljubav - ljubav obavezuje - glasaj za Mostar!

(Vijesti.ba)

Izdvajamo