02.10.2020 / 17:56 Politika - Profesor iz Zagreba

Jović: Pompeo ignorisao stav Hrvatske po pitanju BiH

Jović: Pompeo ignorisao stav Hrvatske po pitanju BiH
Foto: Pixsell
Profesor na FPN u Zagrebu Dejan Jović ocijenio je posjetu državnog sekretara SAD-a Mikea Pompea Hrvatskoj razočaravajućom za zvanični Zagreb, jer nije dobio ono što je htio.

Profesor Jović je istakao kako je posjeta za Hrvatsku važna, jer SAD pokazuju da imaju u vidu i Hrvatsku, a ne samo Srbiju i Kosovo, ali da je ona razočaravajuća jer nije ispunila očekivanja Hrvatske.

„Razočaravajuće za Hrvatsku u posjeti Pompea je to što je Hrvatska toliko mnogo insistirala na pitanju Bosne i Hercegovine, a nije dobila obećanje, čak ni čvrsti stav o tome šta Amerika misli o onome što je Hrvatskoj bitno u BiH, umjesto toga Pompeo se zadržao na vrlo općenitim izjavama koje BiH smještaju isključivo u regionalni kontekst, a Hrvatsku isključivo u evropski kontekst“, kazao je Jović.

On je dodo kako su Hrvatskoj izuzetno bitne izmjene Izborng zakona u BiH i položaj Hrvata, ali da se iz Plenkovićevih izjava datih medijima može zaključiti kako Pompeo nije obratio previše pažnje na te hrvatske ciljeve.

“Pompeo je pohvalio hrvatsko predsjedavanje Evropskom unijom, ali nie rekao ništa o unutarnjim pitanjima Bosne i Hercegovine”, kaže profesor Jović.

Profesor Jović je kazao kako je Hrvatska imala svoju agendu vezanu za ovu posjetu, dok je Pompeo došao sa svojom agendom koja uključuje pitanja Rusije, kineskih investicija, ali ne i BiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo