11.09.2020 / 11:34 Svijet - Australija

Ostavke u Rio Tintou zbog uništenja aboridžinskih lokacija starih 46.000 godina

Ostavke u Rio Tintou zbog uništenja aboridžinskih lokacija starih 46.000 godina
Foto: Vijesti.ba

Direktor rudarskog giganta Rio Tinto i dvoje visokih čelnika podnijeli su ostavke zbog odluke kompanije da uništi 46.000 godina staru lokaciju aboridžinskog kulturnog  naslijeđa u zapadnoj australskoj regiji Pilbara.

„Obostrani sporazum“ oko ostavke direktora Jean-Sebastiena Jacquesa postignut je „u odgovoru na razaranje stjenovite lokacije Juukan u maju ove godine, navodi Rio Tinto u saopćenju objavljenom u petak.         

Jacques će ostati na čelu firme do marta 2021. dok se ne pronađe njegov nasljednik.         

 Čelnik odjela z eksploataciju željezne rude Chris Salisbury i korporativna direktorica Simone Niven također će odstupiti. Oni će napustiti firmu do kraja decembra.

Pritisak mjesecima raste na Rio Tinto da smjeni svoje čelnike nakon što su uništene stjenovite nastambe kako bi otvorio put za rudarske operacije. Te strukture imaju izuzetan značaj za tradicionalne vlasnike zemljišta u toj regiji, aboridžanska plemena  Puutu Kunti Kurrama i Pinikura (PKKP).

- Ono što se desilo u Juukanu je pogrešno. Također smo odlučni da povratimo povjerenje naroda  Puutu Kunti Kurrama i Pinikura i ostalih tradicionalnih vlasnika -  navodi predsjedavajući Rio Tinto,  Simon Thompson, u današnjem saopćenju za javnost.

Rio Tinto priznao je u podnesku senatskoj istrazi u augustu da ima još tri opcije da proširi svoje rudnike željezne rude kako bi izbjegao razaranje kulturnog naslijeđa u klancu Juukan.

Jedna od dvije svete lokacije razorene eksplozijom pružala je 4.000 godina staru genetsku vezu sa sadašnjim tradicionalnim stanovništvom i jedina je lokacija u unutrašnjosti zemlje koja pokazuje znake kontinuiranog ljudskog prisustva kroz posljednje Ledeno doba, saopćila je aboridžinska korporacija Pinikura.

Australska vlada dala je rudarskoj kompaniji dozvolu za uništenje eksplozivom te regije u 2013.

Arheolozi su, međutim, u 2014. pronašli nekoliko artefakata za koje se vjeruje da su najstariji primjeri tehnologije izrade i brušenja  predmeta u zapadnoj  Australiji, prenosi dpa.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo