22.09.2024 / 08:49 Svijet - Ohrabrujuće najave

Dionice na Wall Streetu na rekordno visokom nivou

Dionice na Wall Streetu na rekordno visokom nivou

Na svjetskim su berzama cijene dionica prošle sedmice porasle, pri čemu su na Wall Streetu dosegnule rekordni nivoi, jer je ulagače ohrabrilo agresivno smanjenje kamata američke središnje banke, što bi trebalo podržati rast ekonomije.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice ojačao 1.6 posto, na 42.063 boda, dok je S&P 500 porastao 1.4 posto, na 5.702 boda, a Nasdaq indeks 1.5 posto, na 17.948 bodova.

Rekordi S&P 500 i Dow Jonesa uslijedili su nakon što je američka središnja banka prvi put nakon četiri godine smanjila kamatne stope, i to za agresivnih 0.50 postotnih bodova, u raspon od 4.75 do 5 posto.

Čelnici Feda poručili su nakon redovne sjednice da se inflacija postupno spušta prema ciljanom nivou od 2 posto i da su sada rizici po njihove ciljeve u vezi tržišta rada i inflacije uravnoteženi.

Nakon što su godinama povećavali kamatne stope kako bi suzbili inflaciju, čelnici Feda procjenjuju da će, nakon ovog agresivnog reza, do kraja godine dodatno smanjiti kamate za 0.50 postotnih bodova, a u idućoj godini za cijeli postotni bod.

"Nastojimo postići stabilnost cijena, a da ne izazovemo bolan rast nezaposlenosti. Ovaj potez pokazuje našu predanost da postignemo taj cilj", kazao je na konferenciji za medije predsjednik Feda Jerome Powell.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo